Helft organisatoren denkt dat betalen voor koers onvermijdelijk wordt

Helft organisatoren denkt dat betalen voor koers onvermijdelijk wordt

Een beeld uit de Ronde van Vlaanderen Foto: Photo News

Nog vier dagen en u kunt de ­wereldtop van het wielrennen ­opnieuw zien passeren in Vlaanderen. Gratis en voor niets. Voorlopig nog. Want het is zeer de vraag of dit kan blijven duren. Dat blijkt uit een unieke enquête die deze krant hield bij de 22 grootste wielerwedstrijden. Conclusie: de helft van de organisatoren meent dat het op termijn onvermijdelijk is dat de toeschouwers ook voor de koers moeten betalen.

Bekijk in onze pluszone de resultaten van de enquête

Voor de allergrootste wedstrijden hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken. De Ronde van Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem…: stuk voor stuk zijn hun organisatoren het niet eens met de stelling dat het onvermijdelijk is dat de koers op termijn betalend wordt. Hun uitgangspunt: “De koers moet toegankelijk blijven voor iedereen.” Het is vooral bij de vele kleinere koersen dat het idee wel ingang vindt. Wat niet verbaast. Uit een omvangrijke enquête blijkt dat de budgetten van de meeste wielerwedstrijden opmerkelijk laag zijn en bijna voor de volle honderd procent afhankelijk zijn van sponsoring, vips en subsidies. Een kwetsbare situatie. Zes organisatoren geven zelfs ruiterlijk toe dat ze bedreigd zijn door een gebrek aan middelen.

Nieuwe inkomsten

Er wordt dan ook volop gespeurd naar nieuwe, extra inkomsten. En dan ligt een oplossing voor de hand. 90 procent van de organisatoren stelt uitdrukkelijk dat het hen aan één ding niet ontbreekt: toeschouwers. Maar – behalve in Nokere Koerse – kijken die wel allemaal gratis. Ligt daar de sleutel? Moet de koers op termijn ­betalend worden voor de toeschouwers? Liefst 50 procent van de organisatoren vindt het niet langer ondenkbaar. Integendeel: ze menen dat het op termijn inderdaad onvermijdelijk zal zijn. Ondanks de weerstand die dat zal oproepen. “Want er zal een flinke mentaliteitswijziging nodig zijn”, stelt Rob Discart, met Golazo organisator van onder meer de Baloise Belgium Tour. “De mensen zijn het zo gewend dat de koers gratis is.”

Maar net dat roept almaar meer vragen op. Aldus Nick Nuyens, organisator van Dwars door het Hageland: “Als ik naar het voetbal van mijn kinderen ga kijken, vindt iedereen het normaal dat ik daar 2,5 euro voor moet betalen. Maar als je wereldtoppers op de fiets wil zien, dan moet dat gratis zijn. Raar.”

Nog dit: momenteel vraagt alleen Nokere Koerse 5 euro toegangsgeld in de zone van de waarheid. Onder meer de Ronde van Limburg overweegt het dit jaar eveneens in te voeren.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.