Tienduizend stappen per dag? Ze doen soms meer kwaad dan goed

Tienduizend stappen per dag? Ze doen soms meer kwaad dan goed

Foto: Shutterstock

Tel je elke dag je aantal stappen met een app en streef je naar tienduizend? Dan zou het wel eens meer kwaad kunnen doen dan goed. Dat is althans wat professor Greg Hager, verbonden aan de Johns Hopkins universiteit in Baltimore, beweert.

Volgens Greg Hager bestaan er rond de 165.000 apps die ontwikkeld zijn om je gezondheid een boost te geven, maar zijn er slechts een vijftal van die toepassingen samengesteld op basis van wetenschappelijk bewijs. Hager was op de jaarlijkse American Association for the Advancement of Science (AAAS) conferentie in Boston dan ook bijzonder kritisch voor de apps die gebruikers aanmoedigen om dagelijks tienduizend stappen te zetten.

“Sommigen onder jullie dragen vast een Fitbit of ander accessoire dat je dagelijkse activiteiten meet. Ik durf wedden dat je af en toe een berichtje krijgt om te laten weten dat je tienduizend stappen hebt gezet, maar waarom is net dat aantal zo belangrijk? In 1960 bleek uit een Japans onderzoek dat iemand die tienduizend stappen zette dagelijks zo’n drieduizend calorieën verbrandde. De vorsers besloten dat drieduizend calorieën verbranden zeer mooi was en lanceerde daarom tienduizend stappen als richtlijn.”

Hager trekt in twijfel of dat aantal voor iedereen het juiste is. “Het is gewoon een nummer dat is opgenomen in duizenden apps. Ik ben er zeker van dat die toepassingen vaak de oorzaak zijn van problemen: ze maken mensen overambitieus. Omdat de wetenschappelijke achtergrond in veel gevallen ontbreekt, is het bijna niet te achterhalen welke apps goed voor je zijn. We weten allemaal dat hoe meer je beweegt, hoe beter dat is voor je lichaam. Dat klopt echter niet altijd als je ouder bent of bepaalde (fysieke) kwaaltjes hebt.”

Corrigeer