Ze was de ster van de nazifilms. Maar ze droeg een levensgevaarlijk geheim met zich mee

Ze was de ster van de nazifilms. Maar ze droeg een levensgevaarlijk geheim met zich mee

Actrice Marika Rökk schitterde tijdens de jaren’ 40 in verschillende cinema’s in nazi-Duitsland. Ze was een van de favorieten van Adolf Hitler en zou naar verluidt een affaire gehad hebben met propagandaminister Joseph Goebbels. Maar nu blijkt dat ze niet was wie ze toen leek.

Marika Rökk is geboren in Hongarije, maar in 1924 verhuisde ze naar Parijs. Daar leerde ze dansen en ging ze aan de slag in de Moulin Rouge. Ze trok voor haar carrière naar de Verenigde Staten en Engeland. In 1934 kreeg ze haar allereerste filmcontract en verhuisde ze naar Duitsland om daar één van de beroemdste sterren te worden van haar tijd. Tijdens de oorlog speelde ze in verschillende propagandafilms over het nazitijdperk en ook nadien was ze één van de meest gevierde actrices in Duitsland.

Geheime informatie

De Duitse krant Bild beweert nu dat de actrice een dubbelleven leidde. Uit geheime informatie die de krant kon inkijken, blijkt dat de dame al die tijd een spion was voor de Sovjet-Unie. Volgens hun bron zou Rökk regelmatig gevoelige informatie over de nazi’s aan Moskou hebben doorgespeeld.

Ze was de ster van de nazifilms. Maar ze droeg een levensgevaarlijk geheim met zich mee
Marika als Kora Terry in de gelijknamige film. Foto: Photo12

Haar manager Heinz Hoffmeister zou haar in het begin van de jaren ‘40 in die dubbelrol hebben geïntroduceerd. Rökk was toen al actief bij de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie. Ze zou een deel geworden zijn van Krona, een netwerk dat topgeheimen van de nazi’s doorspeelde aan de Russen. Die organisatie zou bijvoorbeeld de plannen voor Operatie Barbarossa gelekt hebben, een aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie in 1941.

Haar man en regisseur Georg Jacoby zou dezelfde dubbelrol hebben gespeeld. Welke informatie ze juist zou hebben doorgespeeld, dat staat niet in de geheime informatie te lezen.

Afscheid van het witte doek

In 1945 werd Rökk twee jaar geband van het witte doek, omdat ze volgens tegenstanders met het naziregime zou geheuld hebben. Ze stond bekend als strikt anticommunistisch, maar daar blijkt niet veel van waar te zijn. Nadien hervatte ze haar acteerwerk, om het in 1951 voorgoed naast zich neer te leggen.

Het was die beslissing die de Duitsers argwanend deed opkijken, blijkt nu uit de geheime informatie van Bild. Op de papieren van de Duitse inlichtingendienst Organisation Gehlen kwam in november 1951 dan ook voor de eerste keer haar naam in het vizier. Hadden zij haar dubbelleven toen al opgemerkt? Gehlen interpreteerde in ieder geval haar vertrek als een tactische beslissing om nog meer te kunnen spioneren voor de Sovjet-Unie.

Het is niet geweten of Rökk zelf wist dat de Duitse inlichtingendienst haar op het spoor was. Het blijft ook een groot vraagteken of de Duitsers ooit iets zouden gedaan hebben om haar te dwarsbomen. In 2004 overleed de actrice op 90 jarige leeftijd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees