Belfius is eerste grootbank die op contactloos betalen springt

Betalen met je telefoon: zonder bankkaart, zelfs zonder pincode. Handig, maar hoe veilig is het?

Betalen met je telefoon: zonder bankkaart, zelfs zonder pincode. Handig, maar hoe veilig is het?

Dankzij de NFC-technologie kan je een betaling verrichten door je smartphone in de buurt van een betaalterminal te houden. Foto: shutterstock

Je bankkaart heb je niet meer nodig, voor bedragen onder de 20 euro zelfs geen pincode meer. Je smartphone in de buurt van een betaalterminal houden is voldoende om een betaling te verrichten. In heel wat handelszaken zoals Colruyt is het al mogelijk, nu springt ook Belfius als eerste Belgische grootbank op de kar van contactloos betalen. Het lijkt erg handig, maar is het wel veilig?

Contactloos betalen is mogelijk dankzij de Near Field Communication-technologie. Dat is een contactloze communicatiemethode tussen twee apparaten, meestal met een bereik van ongeveer tien centimeter. Als klant moet je gewoon je smartphone in de buurt van de betaalterminal houden om je aankopen te betalen. Een bankkaart is niet nodig, die moet je zelfs niet bij je hebben. Een pincode moet je alleen ingeven als het te betalen bedrag groter is dan 20 euro.

Op dit moment zijn er in ons land al drie apps met de NFC-technologie in gebruik: die van Bancontact, die van SEQR (spreek uit ‘Secure’ op zijn Engels) en die van Payconiq. Vanaf april komt ook Belfius (in samenwerking met Bancontact), als eerste grootbank in ons land, erbij. De andere Belgische banken zullen wellicht later dit jaar volgen, net als Visa. Tegen eind dit jaar zouden alle betaalterminals uitgerust moeten zijn met de technologie.

Hoe veilig is het?

Het lijkt er dus op dat de nieuwe technologie snel ingeburgerd kan raken. Specialisten verkondigden eerder zelfs al dat de klassieke betaalkaart hetzelfde lot beschoren is als cash. De vraag rijst dus: hoe veilig is het? Computerbeveiligingsexpert Nico Cool geeft antwoord: “Voordat een bank iets op de markt brengt, kan je ervan op aan dat het uitvoerig getest is. Zeker de Belgische banken, die op vlak van veiligheid tot de beste leerlingen van de Europese klas behoren. Dat gezegd: niets is 100 procent sluitend. Even veilig als thuis internetbankieren - met een aparte kaartlezer - is het niet.”

“Het is niet zo dat je meteen moet panikeren als je gsm gestolen is of als je hem kwijt bent. De dieven moeten zich eerst en vooral toegang kunnen verschaffen tot je toestel, dat normaal gezien toch vergrendeld is (met pincode of vingerafdruk...). Daarbovenop ben je ook verzekerd tegen misbruik. Behalve als je zelf erg nalatig geweest bent - bijvoorbeeld door je telefoon onvergrendeld ergens te laten liggen - zal je het gestolen geld dus altijd terugkrijgen van de bank. En natuurlijk staat er ook een beperkte limiet op wat je per dag kan betalen met de app. Het is evenmin zo dat als je aan het bellen bent in de buurt van zo’n betaalterminal dat er plots geld van je rekening kan gaan. Je moet de betaal-app al geopend hebben daarvoor. Als je natuurlijk ook dat nalaat...”

Waar kan ik nu al betalen via NFC?

Met de Bancontact-app kunt u betalen bij grote ­ketens als Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi, Krëfel, AS Adventure, Inno, JBC, Decathlon, Veritas, Quick en McDonalds en bij meer dan 20.000 kleinere handelaars. De app werkt enkel in eigen land en de limiet per transactie ligt op 500 euro.

De SEQR-app wordt aanvaard bij ­ketens als H&M, Inno, Decathlon, JBC, Ikea, Carrefour of Starbucks en bij zo’n 10 à 15.000 Belgische handelaars. Hij werkt eveneens in enkele ­andere Europese landen en de VS, goed voor zo’n 30 miljoen winkels. Met die app geniet u ook 3 procent cashback op uw betalingen.

Payconiq wordt aanvaard bij zo’n 12.000 winkels. De app is ­geschikt voor kleinere aankopen, aangezien de betaallimiet op 150 euro per week ligt. Betalen in het buitenland is er nog niet bij. Payconiq werkt samen met ­getrouwheidsprogramma Joyn, dat ruim 4.000 handelaars telt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees