Zijn stopcontacten binnenkort verleden tijd? Draadloze elektriciteit ligt binnen handbereik, en wel dankzij Disney

Zijn stopcontacten binnenkort verleden tijd? Draadloze elektriciteit ligt binnen handbereik, en wel dankzij Disney

Foto: rr

Fervente smartphonegebruikers hebben er ondertussen een gewoonte van gemaakt om een kamer binnen te komen en meteen op zoek te gaan naar een stopcontact. Onderzoekers van Disney, jawel, hebben echter een manier gevonden om toestellen volledig draadloos op te laden door gewoon in een ruimte binnen te stappen.

Het systeem dat onderzoekers van Disney Research hebben bedacht, gaat veel verder dan de vormen van draadloos opladen zoals we die nu al kennen. Die maken gebruik van NFC of Near Field Communication, maar die technologie vereist nog steeds fysiek contact met een laadstation.

Disney Research heeft nu echter een manier gevonden om elektriciteit draadloos te verspreiden over een hele ruimte. Mits de juiste ontvanger kunnen ze zo momenteel tot tien verschillende apparaten draadloos van stroom voorzien, zonder daarbij het menselijk lichaam te schaden.

In je eigen huis zal je de technologie nog niet meteen kunnen integreren. De kamer waarin Disney Research de technologie presenteert is specifiek voor dat doel gebouwd. De muren, het plafond en de vloer bestaan uit aluminium platen en in het midden van de ruimte staat een grote koperen paal met in het midden een ring van capacitatoren. Buiten de kamer staat een generator die een toon van 1.32 MHz uitzendt.

Wanneer alles functioneert zoals het hoort, wordt de kamer gevuld met een magnetisch veld dat reageert met specifiek voor dat doel ontworpen ontvangers. Een degelijke illustratie van de werking van draadloze elektriciteit vind je in de video hieronder.

Video: Disney Research

Op dit moment lijkt de specifieke vormgeving van de kamer nog een probleem te vormen om de technologie te integreren in bestaande gebouwen, maar volgens de onderzoekers zou het perfect mogelijk zijn om in de toekomst te werken met geleidende verf.

Er kan ook veilig 1900 watt aan draadloze stroom de kamer in gepompt worden, maar dat kan alleen wanneer die 1900 watt ook volledig gebruikt wordt. Het zou gevaarlijk kunnen worden wanneer niet al die stroom opgebruikt wordt, maar dat kan opgelost worden met een realtime-verbruikstracker.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees