Slechts 2 procent van bruggepensioneerden vindt werk

Slechts 2 procent van bruggepensioneerden vindt werk

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil brugpensioen afschaffen, zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) volgt niet. Foto: BELGA

Slechts twee procent van de Vlamingen die in 2015 en in de eerste helft van 2016 met brugpensioen zijn gegaan, heeft werk. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), waarover Gazet van Antwerpen bericht. Muyters pleit voor de afschaffing van het vernieuwde systeem, maar federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil daar niet van weten.

Maar 79 van de 3.319 mensen die in 2015 terechtkwamen in een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - zoals het brugpensioen nu heet - en slechts 12 van 519 SWT’ers in de eerste helft van 2016, hebben werk gevonden. Nochtans moeten zij sinds 2015 actief op zoek naar een nieuwe job. “Maar dat lukt duidelijk niet. Daarom moet de federale regering het SWT-stelsel eindelijk afschaffen”, zegt Muyters. “Het federale systeem stimuleert de inactiviteit van de mensen die wij moeten activeren.”

Peeters volgt niet

Federaal minister van Werk Kris Peeters is echter niet van plan om op de vraag van Muyters in te gaan. “Het zou niet wijs zijn om het systeem af te schaffen zonder de goedkeuring van de sociale partners”, zegt Peeters. “We verstrengen het systeem wel. De leeftijd voor SWT wordt wel stelselmatig verhoogd tot 60 jaar in 2020.” Nu bedraagt die leeftijd 56 jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees