Atletiek - Discuswerpster Katelijne Lyssens tweede op BK kogelstoten

“Ik reken erop dat ik me kwalificeer voor het EK in Polen”

 “Ik reken erop dat ik me  kwalificeer voor het EK in Polen”

Katelijne Lyssens kan nog progressie maken. Foto: eg

Leuven / Rillaar -

Katelijne Lyssens veroverde op het BK de zilveren plak. Ze eindigde achter de ongenaakbare Jolien Boumkwo. De Roba-atlete smukte haar vicetitel op met een nieuw persoonlijk record van 13,84m. Ook op het Vlaams kampioenschap liet ze een pr optekenen (13,61m).

Katelijne Lyssens (22) is aan haar tweede bachelor bezig. Na haar diploma in readaptatiewetenschappen besloot ze voor een tweede bachelor te gaan in verpleegkunde. Daarnaast is haar passie het discuswerpen. Ze woont samen met de kogelstoter Pieter Vrijders.

Voor twee jaar nam ze een nieuwe trainer in de arm, Ludwig Petroons, algemeen directeur bij de Vlaamse Atletiekliga, en zelf nog actief als discuswerper.

Lyssens maakte er op het BK in Gent een spannende competitie van. Jolien Bouwkwo stak erbovenuit, maar achter haar werd er stevig gekampt voor de overige podiumplaatsen. Tijdens de vierde ronde landde de kogel van Katelijne 13,84m ver, verder dan ooit tevoren en daarmee werd ze tweede, plaats die ze niet meer afstond.

“Ongelooflijk”, sprak ze. “In openlucht heb ik tot nog toe maar 13,26m gehaald.”

Tijdens de winter gooit Lyssens weinig tot niet met de discus en concentreert ze zich dan maar op het kogelstoten.

“Als de kampioenschappen er aan komen, train ik wat specifieker.”

Katelijne Lyssens lonkt naar het EK voor beloften volgende zomer in het Poolse Bydgoszcz.

“Om geplaatst te zijn voor dat tornooi moet ik 52,14m gooien, dat is een kleine 3m verder dan mijn persoonlijk record. Dat moet lukken, want ik word elk jaar sterker.”

Het zou haar eerste internationale tornooi zijn, het EYOF, de Europese Olympische jeugdspelen van 2011 in het Turkse Trabzon, niet te na gesproken.

“Dat is realistisch. Alle parameters wijzen in die richting”, meent coach Peetroons. “Voor ze bij mij kwam, gooide ze de discus gemiddeld 38 tot 39m ver. Haar techniek was een ramp. Ze heeft verschillende trainers gehad en ze heeft via een uitwisselingsprogramma een half jaar in Zuid-Afrika verbleven. Het eerste jaar dat we hebben samengewerkt, kwam ze al uit op 45,89m. Vorige zomer sloot ze af met 49,54m, waarbij ze geen uitschieters kende: vier wedstrijden gingen boven de 49m, vijf boven de 48m. Over de 50m had dus gekund. We drijven de trainingen stelselmatig op. Haar vriend, een kinesist, volgt ook techniek bij mij in Leuven”, zegt Peetroons.

“Ik train meer op kracht, maar ook op coördinatie en techniek”, bevestigt Katelijne Lyssens. “Anders dan bij het kogelstoten kan je in een mindere dag nog goed presteren in het discuswerpen”, vindt ze. “De wind kan de wind je nog helpen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio