Heel wat Belgen in de running voor de Césars

Heel wat Belgen in de running voor de Césars

De gebroeders Dardenne maken kans op enkele beeldjes. Foto: picture alliance / dpa/picture alliance

Ons land zal bijzonder goed vertegenwoordigd zijn op de uitreiking van de Franse filmprijzen, de Césars, vrijdag in Parijs. Kanshebbers zijn onder meer de coproductie van productiehuis Entre Chien et Loup ‘Elle’ en ‘La Fille inconnue’ van de gebroeders Dardenne.

De coproductie ‘Elle’ van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven dingt mee in niet minder dan elf categorieën. De thriller met steractrice Isabelle Huppert in de hoofdrol maakt kans op de prijs voor de ‘Beste film’. Hij neemt het op tegen ‘Divines’ van Houda Benyamina, ‘Frantz’ van François Ozon (ook elf keer genomineerd) en ‘Mal de Pierres’ van Nicole Garcia. ‘Ma Loute’ van Bruno Dumont en ‘Les Innocentes’ van Anne Fontaine, waaraan het Belgisch Scope Pictures meewerkte, en ‘Victoria’ van Justine Triet, met de Belgische Virginie Efira, dingen ook mee in de topcategorie.

‘Elle’ biedt Isabelle Huppert ook de kans om aan de haal te gaan met de César voor ‘Beste actrice’. Huppert staat in competitie met Virginie Efira (‘Victoria’), Marion Cotillard (‘Mal de Pierres’), Judith Chemla (‘Une vie’), Marina Foïs (‘Irréprochable’), Sidse Babett Knudsen (‘La fille de Brest’) en Soko (‘La danseuse’/coproductie van ‘Films du Fleuve’, met François Damiens.

‘Elle’ doet ook meer voor ‘Beste regie’, ‘Beste coming man-rol’ (met de Belg Jonas Bloquet), ‘Beste vrouwelijke bijrol’ (Anne Consigny), ‘Beste mannelijke bijrol’ (Laurent Lafitte), ‘Beste fotografie’, ‘Beste adaptatie’, ‘Beste montage’, ‘Beste geluid’ en ‘Beste orginele soundtrack’.

Dardenne

‘La Fille inconnue’ van de broers Dardenne doet mee in de reeks ‘Beste buitenlandse film’. De broers zijn via hun productiehuis ‘Les Films du Fleuve’ ook in deze categorie vertegenwoordigd met ‘Baccalaureat’ van Cristian Mungiu en ‘I, Daniel Blake’ van Ken Loach. ‘Aquarius’ van Kleber Mendonça Filho, ‘Juste la fin du monde’ van Xavier Dolan, ‘Toni Erdmann’ van Maren Ade en ‘Manchester by the sea’ van Kenneth Lonergan.

‘La Tortue Rouge’ van de Nederlander Michael Dudok de Wit, een coproductie met de Belgische Dupuis-dochter ‘Belvision, doet mee voor ‘Beste animatie’, naast ‘La Jeune Fille Sans Mains’ van Sébastien Laudenbach en ‘Ma vie de Courgette’ van Claude Barras.

‘Diamant noir’ van Arthur Harari, gecoproduceerd met Frakas Production, zit in de competite van ‘Beste debuut’, net als de coproductie van ‘Films du Fleuve’, ‘La danseuse’.

Ook bij de ‘technische’ Césars zijn er Belgen in competitie: Christophe Beaucarne, chef cameraman van ‘Mal de Pierres’ van Nicole Garcia, doet mee in de categorie ‘Mooiste fotografie’, terwijl Pascaline Chavanne meedingt naar de prijs voor ‘Beste kostuums’ voor ‘Frantz’ van François Ozon. Marc Engels is genomineerd voor ‘Beste klank’ in ‘L’Odyssée’ van Jérôme Salle.

Ceremoniemeester van de 42 ste editie van de Césars is de komiek Jérôme Commandeur. De uitreiking vindt plaats in zaal Pleyel in Parijs.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees