"Wij hebben niets misdaan"

Toplui Belgisch farmabedrijf veroordeeld wegens drugshandel, Mexicaanse drugsbaron vrijgesproken

Toplui Belgisch farmabedrijf veroordeeld wegens drugshandel, Mexicaanse drugsbaron vrijgesproken

Foto: Photo News

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Luc E., zijn echtgenote Rita L. en hun dochter Sophie E. veroordeeld tot celstraffen van twee en drie jaar met uitstel. De bedrijfsleiders van de farmaceutische bedrijven Sterop en Sterop Overseas hadden zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan drugshandel en inbreuken op de geneesmiddelenwetgeving door efedrinepillen uit te voeren naar Mexico. De vermoedelijke Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez werd evenwel vrijgesproken.

Volgens de rechtbank voerden Sterop en Sterop Overseas in 2007 en 2008 efedrinepillen en pseudo-efedrinepillen uit naar Mexico, op een moment dat dat verboden was. De drie bedrijfsleiders wisten of waren er zich ook van bewust dat die pillen zouden gebruikt worden om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ice, aldus de rechtbank. 

"Geschokt"

Daarnaast hadden Sophie E. en Rita L. zich ook schuldig gemaakt aan de handel in namaakgeneesmiddelen door Chinese geneesmiddelen in te voeren, die te herverpakken in Sterop-verpakkingen en ze vervolgens door te voeren naar Libië. "Wij zijn geschokt en vol onbegrip", zei Sophie E. na het vonnis. "Wij gaan in beroep en zullen blijven strijden voor een vrijspraak, omdat we ervan overtuigd zijn dat we niets misdaan hebben. Laat het ook duidelijk zijn dat dit alleen ons betreft en niets te maken heeft met de bedrijven zelf en de meer dan honderd personen die daar werken." 

Zowel bij de uitvoer van efedrine en pseudo-efedrine als hij de handel in namaakgeneesmiddelen werd ook een belangrijke rol gespeeld door Christian D., een zelfstandig medewerker van Sterop Overseas. Die werd veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel en zijn vriendin, die ook een handje toestak, tot één jaar cel met uitstel. Het federaal parket had ook het farmabedrijf Andacon uit Dadizele en de twee voormalige zaakvoerders vervolgd omdat ook zij efedrine zouden uitgevoerd hebben naar Mexico, maar volgens de rechtbank zijn die feiten verjaard. 

Nog volgens het federaal parket waren de efedrineleveringen bedoeld voor de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez (foto) maar daarvan vond de rechtbank geen bewijs. 

Corrigeer

MEER NIEUWS