Slachtoffers van nazibeulen gebruikten urine om geheime boodschappen te schrijven over gruwelijke medische experimenten

Slachtoffers van nazibeulen gebruikten urine om geheime boodschappen te schrijven over gruwelijke medische experimenten

Concentratiekamp Auschwitz Foto: BELGAIMAGE

Meerdere vrouwelijke gevangenen uit concentratiekampen van de nazi’s hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog hun urine gebruikt als onzichtbare inkt. Zo konden ze de buitenwereld op de hoogte brengen van de vreselijke medische experimenten die ze moesten ondergaan.

De geheime boodschappen werden destijds neergepend door vrouwelijke Poolse gevangenen uit het concentratiekamp van Ravensbrück in Duitsland. Daarin brachten ze de dodelijke experimenten op 74 vrouwen aan het licht, die tussen 1943 en 1944 plaatsvonden in het kamp.

In de brieven aan hun familie schreven de gevangenen met een dun houten stokje geheime boodschappen met urine tussen de lijnen. Door een reactie van het zuur op het papier verloor de urine al snel kleur en werd ze onzichtbaar. Om de verborgen tekst te kunnen lezen, moesten de ontvangers de brieven opwarmen.

In een eerste brief waren zij via een aanwijzing op de hoogte gebracht van de geheimen die de volgende brieven zouden bevatten. Dankzij de brieven waren heel wat mensen al voor het einde van de oorlog in 1945 op de hoogte van de experimenten in Ravensbrück.

Historische informatie

Het was uiteindelijk de familie van Krystyna Czyz-Wilgat die de brieven doneerde aan het Lublin Museum in Polen. Omdat sommige papieren in een zeer slechte staat zijn, is het niet duidelijk of ze ook openbaar tentoongesteld zullen worden.

“Hoewel er veel informatie was over het concentratiekamp in Auschwitz, was er over Ravensbrück weinig geweten”, zegt Barbara Oratowska van het museum. “Enkel deze Poolse vrouwen konden informatie verstrekken. Daarom zijn deze brieven heel belangrijke historische bewijzen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees