Met deze bizarre maatregelen wil Erdogan het woord ‘nee’ bannen in Turkije

Met deze bizarre maatregelen wil Erdogan het woord ‘nee’ bannen in Turkije

Foto: AP

De Turkse president Erdogan zit op hete kolen. Binnenkort is er een referendum over een belangrijke grondwetswijziging en nu blijkt dat 58% van de Turken hem daarin niet steunt. En dus heeft Erdogan een aantal opmerkelijke maatregelen getroffen om de publieke opinie te sturen.

Over twee maanden stemt Turkije over een grondwetswijziging voor een presidentieel systeem. Het zou president Erdogan aanzienlijk meer macht geven en het Parlement verzwakken. Critici vrezen het einde van de democratie in Turkije en ook de bevolking is sceptisch. Volgens een enquête van Gallo is 58% van de Turken tegen het presidentieel systeem. En dat maakt Erdogan duidelijk zenuwachtig.

‘Nee tegen roken’-flyers en de film “Nee” worden ingetrokken

De maatregelen om te vermijden dat de Turkse bevolking geen ‘nee’ zou zeggen tegen de grondwetswijziging nemen enigszins bizarre proporties aan. Zo werden in de stad Konya de reeds gedrukte flyers ingetrokken om mensen aan te sporen te stoppen met roken. Op de bewuste flyers roept men op om “Hayir” ofwel “Nee” te zeggen tegen roken.

“Mensen niet op ideeën brengen”

De redenering hierachter? Men wil mensen niet op ideeën brengen om ook op andere momenten “nee” te zeggen. Zoals tijdens de stemming over de grondwetswijziging bijvoorbeeld. De regering wil dergelijke boodschappen om die reden niet in het openbaar zien.

En ook elders in het land probeert men halsstarrig het woord ‘nee’ uit de publieke sfeer te bannen. De zender Digitürk heeft de Oscar-genomineerde film “No” van hun aanbod geschrapt. De film gaat over de val van de Chileense dictator Pinochet.

Of de nee-ban Erdogan effectief zal helpen, zullen we uiterlijk op 16 april te weten komen na het referendum.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees