Oud Beersel wil met deze actie Schaarbeekse krieken redden

Brouwer plant zelf 320 zeldzame kriekelaars aan

Brouwer plant zelf 320 zeldzame kriekelaars aan

Gert Christiaens en zijn medewerkers plantten de eerste 120 bomen al aan. Foto: ssj

Beersel -

Gert Christiaens van brouwerij Oud Beersel begon met de aanplanting van een kriekenboomgaard. Dit jaar gaat het om 320 jonge bomen, maar op termijn komen er zeker duizend bomen te staan. De Schaarbeekse kriekelaar was aan het uitsterven.

Brouwer Gert Christiaens en zijn medewerkers staken gisteren de handen uit de mouwen. Achter de brouwerij langs de Laarheidestraat plantten ze de eerste 120 Schaarbeekse kriekelaars aan. In november komen daar nog 200 boompjes bij en daarmee wordt de eerste fase van de nieuwe kriekenboomgaard afgerond.

“Eind vorig jaar hadden we de kans om een landbouwgrond van 1,71 hectare vlak achter de brouwerij te verwerven. Dat was een buitenkans om zelf een kriekenboomgaard uit te bouwen”, zegt Christaens. “De Schaarbeekse krieken zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Professioneel worden ze niet geteeld en de bomen zijn grotendeels verdwenen uit de tuinen. Vroeger had iedereen wel een kriekelaar in de tuin staan en de buurtbewoners brachten deze Schaarbeekse krieken naar de brouwerij, maar die praktijk is uitgestorven. De beschikbaarheid van de krieken is daardoor beperkt. We deden eerder via de media nog een oproep naar mensen met nog een of meerdere Schaarbeekse kriekelaars in hun tuin. De respons was eerder beperkt en je hebt ook geen controle op de kwaliteit van de krieken. Daarom wilden we beschikken over een eigen kriekenboomgaard”, zegt Gert. “Ieder jaar plukken we wel Schaarbeekse krieken uit de boomgaard van mijn ouders in Sint-Pieters-Leeuw, maar de 1.300 flessen Oude Schaarbeekse Kriek die daaruit voortkomen, zijn erg snel uitverkocht. Onze traditionele Oude Kriek is gemaakt op basis van krieken die we vanuit Polen laten aanvoeren.”

Vier soorten

De toekomstige krieken van de bomen die gisteren werden aangeplant, moeten over vier jaar verwerkt zijn in het bier. “Volgend jaar zullen er al krieken aan de bomen hangen, maar het zullen er maar een paar per boom zijn. Daar komen we niet ver mee. De eerste echte oogst voorzien we over drie jaar en nadien is er nog een jaar nodig vooraleer het bier klaar is”, zegt Christiaens. “Voor de bomen van dit jaar werken we met vier soorten. Op die manier kunnen we te weten komen welk type hier het best kan aarden. Bedoeling is dan om later op het achterste deel van de grond nog kriekenbomen aan te planten. Ik heb de berekening nog niet gemaakt, maar dan zullen we er zeker een duizendtal hebben. Dat betekent niet automatisch dat we geen krieken vanuit Oost-Europa zullen importeren. Het is immers altijd mogelijk dat de oogst hier wat minder is door de weersomstandigheden en we willen onze klanten ten alle tijde voldoende, goed kriekbier kunnen aanbieden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio