Google wil haatspuiers op internet het zwijgen opleggen met artificiële intelligentie

Google wil haatspuiers op internet het zwijgen opleggen met artificiële intelligentie

Foto: AFP

Google gaat de haat spuiende medemens op het wereldwijde web aanpakken. De Amerikaanse internetreus wil met ‘Perspective’ media helpen om haatdragende reacties op nieuws automatisch te blokkeren. De software werkt via artificiële intelligentie, zo kondigde het bedrijf donderdag aan.

Wie nieuwssite zegt, denkt er meteen ook de overvloedige reacties van lezers op artikels bij. Niet alle reacties zijn even fijnbesnaard, soms zijn ze ronduit haatdragend. De auteurs van die pareltjes der scheldproza, in het vakjargon ‘trollen’, veroorzaken dan weer een hele polemiek, met verwijten die heen en weer vliegen.

Google wil daar nu een einde aan maken. Perspective, dat gratis is en ontwikkeld werd door Jigsaw, moet haatdragende boodschappen op fora blokkeren. De mediabedrijven kunnen daarbij zelf hun tolerantiedrempel instellen. Perspective is een soort interface die ze kunnen gebruiken om zelf een programma te ontwikkelen dat de mate van ‘giftigheid’ detecteert en dat voor publicatie bepaalt welke reactie wel en welke niet online komt.

Onder meer de Amerikaanse krant The New York Times en de Britse collega’s van The Guardian werkten mee tijdens de testfase, net als Wikipedia. Het programma wordt immers ‘opgeleid’ via de mens, op basis van berichten die de moderatoren als haatdragend of naast de kwestie bestempelen. Perspective moet het werk van de webmoderator die de handen vol heeft met het beoordelen van reacties verlichten.

Het programma is beschikbaar voor media die lid zijn van Google’s “Digital News Initiative” en voor de sociale netwerken.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees