Nieuwe staatssecretaris kondigt hervorming aan van Gelijkekansencentrum

Zuhal Demir opent meteen aanval op “belachelijk” Unia

Zuhal Demir opent meteen aanval op “belachelijk” Unia

Foto: ISOPIX

De nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen mist haar start niet. Zuhal Demir (N-VA) heeft gisteren pas de eed afgelegd, en opent al meteen de aanval op Unia. Dat is het voormalige Gelijkekansencentrum, en valt onder haar bevoegdheid.

Unia is vijfentwintig jaar geleden opgericht om racisme te bestrijden en gelijke kansen te bevorderen. “Maar ik vraag me af of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht”, aldus ­Demir in een interview met deze krant. “Mensen begrijpen niet waarom Unia bijvoorbeeld zo obsessioneel met de zwartepietendiscussie bezig is, terwijl de echte problemen blijven liggen.”

Nu ze staatssecretaris is, wil Demir met de verschillende regeringen rond de ­tafel zitten om in te grijpen. “Want Unia heeft op zijn minst een perceptieprobleem”, zegt ze. “De burgers hebben het gevoel dat het te moraliserend is. Bovendien maakt Unia zich belachelijk, onder meer met het voorstel om vacatures enkel voor vrouwen open te stellen.”

Demir steunt in ieder geval een eerder voorstel van ­minister Homans om Unia door te lichten.

LEES OOK. Interview. Zuhal Demir profileert zich al stevig op eerste dag als staatssecretaris: “Even streng voor allochtonen als mijn vader voor mij” (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees