Gedaan met kamperen voor schoolpoort: in deze scholen moet je telefonisch inschrijven

© fvv

Op zaterdag 11 maart starten de inschrijvingen voor het secundair onderwijs in Gent. Voor het eerst werken drie scholen met telefonisch inschrijven. “Op eigen initiatief”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen), die vindt dat minister Hilde Crevits (CD&V) dringend met het beloofde uniforme inschrijfsysteem moet komen.

Annelies Rutten

Bellen en hopen dat je binnengeraakt. Daar zal het op aankomen op zaterdag 11 maart voor ouders die hun twaalfjarige naar de Freinetmiddenschool, de IVG-school of de Steinerschool willen sturen. In die drie scholen is inbellen de enige manier om in te schrijven.

Het systeem moet voorkomen dat aan de scholen nog wordt gekampeerd, zoals vorig jaar het geval was aan de Steinerschool en tot 2011 in De Wingerd, nu de Freinetmiddenschool. En zoals dit jaar wellicht opnieuw zou gebeuren. Zeker in de Steinerschool, waar veertig beschikbare plaatsen zijn voor nu al honderd gegadigden.

Eerlijkste systeem

Ook de IVG-school zag zijn populariteit de jongste jaren fors groeien. De school heeft vijftig plaatsen en stapt in het systeem omdat de eerste ouders vorig jaar om halfvier ’s ochtends aan de schoolpoort stonden. “Dat willen we echt niet meer”, zegt directeur Bram De Rijcke.

De drie scholen zijn het erover eens dat telefonisch inschrijven het eerlijkste systeem is. De Rijcke: “Het is een loterij, maar iedereen heeft even veel kans, het dwingt ouders niet om vakantiedagen op te offeren, en de dagen vóór het inschrijfmoment vermindert het de zenuwachtigheid.”

De Stad faciliteert het systeem. De drie scholen – ook de Steinerschool en IVG, die niet tot het stedelijke net behoren – krijgen een lokaal en technische ondersteuning bij Digipolis. Onderwijsschepen Elke Decruynaere: “We doen dat omdat we absoluut willen dat het kamperen stopt. Vorig jaar is het in andere steden uit de hand gelopen, met mensen die volmachten meebrachten en meer dan één kind inschreven.”

Uitsluiten dat er nog gekampeerd wordt in Gent, kan niemand. “Ik heb geen glazen bol”, zegt Decruynaere. “We doen alles om het te ontraden. Er is genoeg capaciteit. Maar soms zien we dat een school plots heel populair wordt. En als één ouder zijn tent opslaat, valt het niet te stoppen.”

Scholen waar in het verleden gekampeerd werd en die níét kiezen voor telefonisch inschrijven, zie je zelf maatregelen nemen. Zo maakt het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg – 220 beschikbare plaatsen en twee jaar geleden een kampeerschool – zich sterk dat iedereen die op 11 maart om 8 uur aanwezig is, een plekje krijgt.

“Als meer kandidaten opdagen, zullen we extra capaciteit creëren”, zegt directeur Marc Decaestecker. “Dat zou ons wat in de problemen brengen, maar we willen toch de garantie geven.”

Iedereen inschrijven

Ook het Sint-Barbaracollege, waar twee jaar geleden de straat vol kamperende ouders stond, maant ouders aan om rustig te blijven. “Er is telkens gebleken dat kamperen niet nodig was. Ook nu maken wij ons sterk dat we alle leerlingen die zich aandienen op de eerste dag van de inschrijvingen, effectief ook zullen inschrijven.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie