Vakbonden betalen boetes van buschauffeurs, Van Overtveldt stuurt fiscus op hen af

Vakbonden betalen boetes van buschauffeurs, Van Overtveldt stuurt fiscus op hen af

Foto: BELGA

Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) gaat de vakbonden van De Lijn gericht controleren. Dat gebeurt nadat blijkt dat sommige vakbonden nog steeds boetes van chauffeurs terugbetalen aan hun leden.

Al in 2014 klaagde Annick De Ridder van N-VA de praktijk aan waarbij sommige vakbonden boetes terugbetalen van buschauffeurs die overtredingen begaan. “Dat een eerste fout met de mantel der liefde toegedekt wordt, is op zich logisch: chauffeurs werken vaak onder tijdsdruk en in niet evidente omstandigheden. Het is dan ook het beleid van De Lijn om zelf deze eerste boete terug te betalen als werkgever, en zelfs deels nog de volgende boetes. Maar het is een regelrechte aantasting van elk beleid inzake verkeersveiligheid wanneer de socialistische vakbond ACOD ook de volledige boetes terugbetaalt van een kleine groep hardleerse chauffeurs die meerdere overtredingen blijven opstapelen”, aldus De Ridder.

Nog steeds terugbetaling boetes

Na drie jaar onderhandelen kwam De Ridder de voorbije maand tot de vaststelling dat deze manier van werken nog steeds van toepassing is, ondanks de vraag van de directie van De Lijn aan de nationale vakbondssecretarissen om hier een einde aan te maken. “Dit is een kaakslag voor de verkeersveiligheid en voor de vele chauffeurs die zich dag in dag uit wél inzetten om hun passagiers op een veilige manier naar hun bestemming te brengen.”

“Deze praktijk staat niet alleen haaks op elk sociaal rechtvaardigheidsgevoel en verkeersveiligheidsbeleid, ze is mogelijk ook fiscaal laakbaar. De terugbetaling door de vakbond voor de werknemer van De Lijn vormt een voordeel van alle aard. Dit moet dus belast worden en hierop moeten sociale bijdragen worden betaald”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker na eerdere parlementaire vragen aan ministers Van Overtveldt en De Block.

Vakbonden betalen boetes van buschauffeurs, Van Overtveldt stuurt fiscus op hen af
Minister Van Overtveldt Foto: REUTERS

Extra controles

Nu blijkt dat de praktijk nog steeds bestaat, kondigt minister Van Overtveldt aan dat zijn administratie een controleactie zal opstarten bij de vakorganisaties van de vervoersmaatschappijen om na te gaan of de fiscale verplichtingen voldaan worden.

“Het is zeer goed dat minister Van Overtveldt een controleactie opstart om na te gaan of deze zelfverklaarde sociale organisaties de fiscale wetgeving volgen. Maar het blijft natuurlijk ook absoluut noodzakelijk dat er een einde wordt gemaakt aan de terugbetaling van boetes en het ondergraven van elk verkeersveiligheidsbeleid. Hopelijk geven ook deze controleacties een duwtje in de juiste richting”, zegt Dedecker.

ACOD heeft voorlopig nog niet gereageerd op de aangekondigde controles.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees