Lage-emissiezone: eigenaars van oldtimers willen Antwerpen én Vlaanderen in gebreke stellen

Lage-emissiezone: eigenaars van oldtimers willen Antwerpen én Vlaanderen in gebreke stellen

(Themabeeld) Foto: shutterstock

Antwerpen -

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV), een vereniging die de belangen van oldtimerliefhebbers behartigt, wil de stad Antwerpen en het Vlaams gewest in gebreke stellen in het kader van de Antwerpse lage-emissiezone.

BFOV noemt de impact van oldtimers op het milieu “volstrekt verwaarloosbaar”, aangezien ze slechts één procent van het wagenpark vertegenwoordigen. Ze wil een uitzondering voor voertuigen vanaf 30 jaar oud, in plaats van 40 jaar zoals nu, en ziet “geen enkele wettelijk verantwoorde basis” voor de huidige regelgeving.

De Antwerpse lage-emissiezone (LEZ) ging op 1 februari van start en vanaf woensdag - 1 maart - riskeren overtreders ook effectief boetes. “De gevolgen en de opgelegde criteria zijn nefast voor eigenaars van oude voertuigen”, stelt de BFOV.

Vooral het verbod op voertuigen tussen de 30 en de 40 jaar oud ziet de vereniging van oldtimerliefhebbers niet zitten, en dan met name voor bewoners van de zone in kwestie zelf. “Eigenaars mogen dus met hun oude wagen hun garage niet meer verlaten”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees