Fit & Gezond

Tournée Minérale

Word je sneller dronken na een maand zonder alcohol?

Word je sneller dronken na een maand zonder alcohol?

Foto: Shutterstock

Ruim 120.000 Belgen engageerden zich om één maand geen alcohol te drinken. De belangrijkste reden daarvoor bleek hun gezondheid aldus de initiatiefnemers. De hamvraag is echter: is het nu werkelijk gezond en word je sneller dronken na een maand zonder alcohol?

Nu Tournée Minérale achter de rug is zijn een aantal deelnemers er gisteren terug stevig ingevlogen. De horeca zal een zucht van opluchting laten want ruim de helft van de restaurants zag hun omzet dalen. De hamvraag is echter of ze aan de deelnemers goede klanten hebben. In de volksmond stelt men vaak dat men ‘er na een tijdje goed tegen kan’, heeft een maand niet drinken daar invloed op?

Volgens toxicoloog Jan Tytgat kan het wel dat je sneller dronken wordt na een maand omdat de gewenning wegvalt. “In de toxicologie hangt alles af van de dosis, als je met mate drinkt ga je dat niet merken maar als je veel drinkt ga je wel degelijk sneller dronken worden na zo’n alcoholvrije maand. Ook hangt het er sterk vanaf hoe groot het distributievolume is. Alcohol is een molecule die de neiging heeft zich in alle hoeken van het lichaam te verspreiden. Een basketbalspeler van twee meter zal veel minder snel dronken worden dan een klein persoon. Ook hebben vrouwen over het algemeen een kleiner distributievolume dan mannen.”

Het gros van de deelnemers stelde mee te doen voor hun gezondheid. “Het kan nooit kwaad en niemand die gaat beweren dat alcohol gezond is”, stelt Tytgat, “alcohol in kleine dosissen kan geen kwaad maar als u veel drinkt zal uw lever, die het lichaam moet ontgiften, u dankbaar zijn.”

Of de campagne ook tot andere gewoontes leidt is niet duidelijk. De Universiteit Gent heeft een enquête afgenomen bij de deelnemers bij de start van Tournée Minérale en zal ze binnenkort nog eens herhalen. Over een half jaar zal de universiteit ook nagaan of de deelnemers dan nog steeds anders en minder alcohol drinken.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees