Yahoo-topvrouw ziet af van bonus na hacking

Yahoo-topvrouw ziet af van bonus na hacking

Yahoo-topvrouw Marissa Maye Foto: AP

Yahoo-topvrouw Marissa Mayer ziet af van haar jaarlijkse bonus na de grote beveiligingsproblemen waardoor 500 miljoen gebruikers getroffen werden. Dat heeft de internetgigant woensdag verklaard. De hacking van Yahoo in 2014 leidde ook tot het ontslag van de juridische directeur van de groep.

“Ik ben de voorzitter van het bedrijf en omdat het incident zich heeft voorgedaan onder mijn verantwoordelijkheid, heb ik geaccepteerd om af te zien van mijn jaarlijkse premie en toekenning van aandelen”, aldus Mayer, die sinds 2012 aan het hoofd staat van Yahoo, in een persbericht. De bonus zal worden verdeeld onder de werknemers van het bedrijf, klinkt het nog. Persagentschap Bloomberg wijst er wel op dat Mayer vorig jaar ook al geen bonus ontving, maar in totaal wel 35 miljoen dollar opstreek.

Uit documenten die zijn overgemaakt aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt bovendien dat Ronald Bell, de juridische directeur van Yahoo woensdag met onmiddellijke ingang moest opstappen, zonder ontslagvergoeding.

Onvoldoende maatregelen

Een onafhankelijke commissie heeft geconcludeerd dat de leidinggevenden van het bedrijf de beveiligingscrisis bij Yahoo slecht hebben afgehandeld. Sommigen van hen wisten eind 2016 dat door hacking de accounts van bepaalde gebruikers waren verzwakt, maar de maatregelen die Yahoo nam werden als onvoldoende beschouwd.

“Hoewel belangrijke extra veiligheidsmaatregelen werden genomen na de incidenten, lijkt het erop dat bepaalde hoge kaderleden de omvang van de hacking en het onderzoek niet hebben begrepen”, aldus Yahoo.

Overname levert minder op

De enorme cyberaanvallen in 2013 en 2014, waardoor respectievelijk 500 miljoen en een miljard gebruikers getroffen werden, heeft ertoe geleid dat de overname van Yahoo door telecomgigant Verizon vertraging opliep. Vorige week raakte bekend dat de verkoop van de internetactiviteiten aan Verizon door de computerinbraken 350 miljoen dollar minder zal opleveren.

Yahoo maakte woensdag nog bekend dat zowat 32 miljoen accounts in de afgelopen twee jaar werden gehackt door vervalste cookies. Volgens het bedrijf kunnen enkele van die aanvallen gelinkt worden aan “dezelfde door een staat gesteunde instantie die verantwoordelijk zou zijn voor de aanval van 2014”, aldus persagentschap Reuters.

Corrigeer

NIEUWS