Garfield is een jongen, toch? Hoe het geslacht van een stripkat heuse Wikipedia-oorlog ontketende

Garfield is een jongen, toch? Hoe het geslacht van een stripkat heuse Wikipedia-oorlog ontketende

Foto: wikipedia

Garfield is een kat, Garfield is lui en Garfield houdt van lasagne. Veel meer is er eigenlijk niet te zeggen over de creatie van tekenaar Jim Davis. Sinds zijn eerste verschijning in 1978 zijn de eigenschappen van Garfield nauwelijks veranderd, maar het is 2017 en ook de kat met overgewicht ontsnapt niet aan een internetoorlog.

Bij Wikipedia zagen ze zich vorige week genoodzaakt om de (Engelstalige) pagina over stripkat Garfield tijdelijk in ‘lockdown’ te zetten na een strijd onder redacteurs over het geslacht van de kat. Het ene moment was Garfield een jongen, het andere moment was hij dat niet meer. En zo ging het maar voort, 60 uur lang... “Hij mocht dan een jongen zijn in 1981, nu is Garfield dat niet meer”, argumenteerde een redacteur.

“Culturele marxisten”

De discussie breidde zich al snel uit naar het hele internet, waar een reporter van nieuwssite Heat Street klaagde over de “culturele marxisten die erop uit waren om een van de meest iconische mannen in de popcultuur om te turnen tot een genderwisselende verschrikking.”

Het begon allemaal met een uitspraak van Garfield-bedenker Jim Davis van twee jaar geleden. In een interview - getiteld ‘20 dingen die je mogelijk niet weet over Garfield’ - zei hij onder meer dat Garfield Gustav heette in Zweden en dat Garfield en zijn baasje Jon Arbuckle in Muncie (Indiana) wonen. “Garfield is universeel”, aldus Davis. “Hij is een kat, hij is niet echt mannelijk of vrouwelijk en behoort tot geen bepaald ras of nationaliteit, hij is niet jong of oud.”

Een uitspraak die weinig beroering veroorzaakte. Tot vorige week...

Enkele dagen geleden baseerde de satiricus Virgil Texas zich op de quote van Davis om de Wikipedia-pagina van Garfield aan te passen. In het informatieblokje paste hij bij geslacht de term ‘mannelijk’ aan naar ‘geen’.

Er kwam vrijwel meteen respons op de aanpassing. En veel. Minder dan een uur later stond er opnieuw “mannelijk” te lezen, een minuut later weer niet meer. En zo ging het maar door.

Ondertussen probeerden de redacteurs achter de schermen de discussie voor eens en altijd uit te klaren. “Elk personage - inclusief Garfield zelf - verwijst altijd naar de kat als mannelijk. Er worden mannelijke voornaamwoorden gebruikt”, schreef iemand, zijn punt bewijzend door er tientallen passages bij op te lijsten. Eén voorbeeldje: “Baasje Jon zegt flinke jongen tegen Garfield als die de krant buiten gaan halen is.”

Toch bleef de satiricus bij zijn standpunt. “Tot nu is er geen enkele andere bron gevonden waarin Jim Davis zegt dat Garfield mannelijk of vrouwelijk is. Ik betwijfel of dat ooit zal gebeuren.”

In 2,5 dagen werd het geslacht van Garfield meer dan twintig keer aangepast - in die periode werd hij zelfs even als sjiitische moslim omschreven ook. Het liep zo de spuigaten uit dat een administrator van Wikipedia zich genoodzaakt zag om in te grijpen en de pagina in ‘lockdown’ te zetten zodat er geen aanpassingen meer gedaan konden worden.

Uiteindelijk werd de strijd beslist in het voordeel van de “mannelijke” aanhangers (op basis van een viertal referenties uit de stripverhalen).

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees