Food

Afwasser van sterrenrestaurant Noma wordt mee zaakvoerder

Afwasser van sterrenrestaurant Noma wordt mee zaakvoerder

Sonko is voortaan officieel mede-zaakvoerder van sterrenrestaurant Noma. Foto: EPA

De afwasser van het Deense sterrenrestaurant Noma mag zich officieel partner noemen van de zaak. “Hij is een vaste waarde die we niet zouden kunnen missen”, luidt het.

Ali Sonko mag zich officieel een van de zaakvoerders van het beroemde restaurant Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen noemen. Dat melden Deense media. Niet zozeer omdat de 62-jarige Sonko hoge toppen scheert op culinair vlak – hij bekommert zich vooral om de afwas. Wel omdat hij al sinds de opening in 2003 de ware geest van Noma uitdraagt, zegt chef en mede-eigenaar René Redzepi.

Prijs

Dat Sonko in de bovenste schuif ligt bij het personeel werd in 2010 al duidelijk, toen Noma tot beste restaurant ter wereld gekroond werd door Restaurant Magazine. Sonko, die uit Gambia komt, kon de prijsuitreiking in Londen toen niet bijwonen, omdat hij geen visum had. Het personeel dat wel op het podium mocht, droeg echter T-shirts met zijn foto erop, zodat hij er toch een beetje bij was. In 2012, toen Noma de titel voor de derde keer won en alle visa-obstakels uit de weg geruimd waren, mocht Sonko de prijs in ontvangst nemen en de dankspeech houden.

Behalve Sonko werden ook twee andere trouwe personeelsleden, Lau Richter en James Spreadbury, tot ‘partner’ benoemd.

Corrigeer