Test-Aankoop daagt drie verzekeraars voor de rechter

Test-Aankoop daagt drie verzekeraars voor de rechter

Foto: Photo News

Medische vragenlijsten voor een schuldsaldoverzekering staan vaak vol met vragen waar de verzekeraars geen zaken mee hebben. Test-Aankoop onderneemt nu verdere stappen tegen AXA Belfius en AG Insurance.

Bij een woonkrediet hoort een schuldsaldoverzekering en dus ook een medische vragenlijst. De verzekering maakt dat het resterende bedrag van uw woonkrediet wordt afbetaald als u tijdens de looptijd van de lening overlijdt. De verzekeraar wil kunnen inschatten welk risico hij neemt. Daarom vraagt hij naar uw gezondheidstoestand via een medische vragenlijst. Maar de manier waarop is lang niet altijd wettelijk.

Test-Aankoop controleerde twaalf verzekeraars en ontdekte dat zowat alle medische vragenlijsten, op deze van Argenta na, bulkten van de vragen die veel te vaag waren of zelfs een inbreuk op de privacy. Bijna alle verzekeraars hielden de gegevens die ze verzamelden ook niet vertrouwelijk.

Blaasontsteking

Volgens de Belgische wet op de privacy mogen er alleen gegevens worden verzameld die noodzakelijk, relevant en niet-excessief zijn ten opzichte van het doel waarvoor ze zijn verzameld, in dit geval de evaluatie van het overlijdensrisico van de verzekeringsnemer. Omdat dit een impact heeft op uw levensverwachting mag een verzekeraar bijvoorbeeld wél vragen hoeveel u rookt en hoeveel alcohol u drinkt. Maar veel medische vragen gaan veel verder dan dat.

Om daarin verandering te brengen heeft Test-Aankoop elf van de twaalf onderzochte verzekeraars vorig jaar een ingebrekestelling gestuurd. Omdat daarop te weinig reactie kwam, gaat de consumentenorganisatie nu een stap verder. Op 20 februari werd een vordering tot staking ingediend tegen AXA bij de rechtbank van koophandel in Brussel. Belfius en AG Insurance worden eveneens voor de rechter gesleept. Een uitspraak wordt pas ten vroegste verwacht over een jaar.

Corrigeer

MEER NIEUWS