Vakantie

VAB verwacht moeilijke terugreis na skivakantie: “Hou sneeuwkettingen klaar”

VAB verwacht moeilijke terugreis na skivakantie: “Hou sneeuwkettingen klaar”

Foto: © Mallaun

De krokusvakantie loopt ten einde, dus zit de skivakantie voor veel Vlamingen er op. VAB maakt de balans op en stelt daarbij vast dat er iets meer ongevallen gebeurden op de pistes, maar wel met minder zware gevolgen. De mobiliteitsorganisatie waarschuwt meteen voor een moeilijke terugreis.

Leerlingen moeten maandag weer naar school, ouders weer naar het werk: de krokusvakantie zit er zo goed als op. Heel wat Vlamingen trokken naar jaarlijkse gewoonte naar skigebieden om zich uit te leven op de pistes. Vooral Oostenrijk was populair bij Vlamingen: 52 procent van de tussenkomsten bij ski- en snowboardongevallen gebeurde daar. Daarna volgen Frankrijk (27 procent) en Italië (16 procent).

Knieën en schouders

“Het aantal ongevallen op de piste steeg met 6 procent, maar dankzij de goede sneeuwkwaliteit hadden die minder ernstige gevolgen”, klinkt het bij VAB. De skiërs klaagden vooral over problemen met de knie (43 procent), de schouder (11 procent) en de pols (8 procent). De meeste ongevallen gebeurden op maandag 27 februari (24 procent) en donderdag 2 maart (23 procent).

Opvallend is wel dat het aantal zieken met 48 procent daalde tegenover vorig jaar. “Vorig jaar heerste tijdens de krokusvakantie een zware griepepidemie, die dit jaar al op haar retour was tijdens de vakantie.”

Meer pech

Veel Belgen trokken met de auto op vakantie en kenden autopech door het slechte weer. Meer dan vorig jaar trouwens, met een stijging van 6 procent. De voornaamste problemen waren er met de motor (21 procent), het starten van de wagen (18 procent) en een lekke band (17 procent).

Moeilijke terugreis

VAB waarschuwt meteen voor wie zaterdag terugkeert vanuit de Franse Alpen. “Op 4 maart wordt er in de Franse Alpen ook nog sneeuw verwacht, waardoor de terugrit mogelijk ook moeilijk zal verlopen, en dan vooral op de lokale wegen rond Bourg-Saint-Maurice, Albertville, Moutiers en Chambery. Wie vroeg vertrekt, zal mogelijk ook sneeuwkettingen nodig hebben om de berg af te geraken. Hou hier rekening mee, leg de sneeuwkettingen op een goed bereikbare plaats in de koffer. “

“In Duitsland en Oostenrijk heeft het wegverkeer dit weekend geen last van het weer. In Duitsland valt af en toe een bui. Sneeuw valt er niet. In het grootste deel van Oostenrijk is het zaterdag zonnig en zeer zacht. Alleen in het zuiden kan boven 1200-1600 meter wat sneeuw vallen, maar doordat de vakantie ook eindigt in Zuid-Duitsland en Nederland, verwacht VAB toch druk verkeer en dan vooral op de grensovergangen tussen Oostenrijk en Duitsland, waar nog steeds grenscontroles worden uitgevoerd.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees