EK INDOOR. Anne Zagré alsnog gediskwalificeerd, Van Den Broeck overleeft reeksen 800m niet

EK INDOOR. Anne Zagré alsnog gediskwalificeerd, Van Den Broeck overleeft reeksen 800m niet

Foto: AP

Anne Zagré werd vrijdagnamiddag alsnog gediskwalificeerd tijdens de reeksen van de 60m horden op het EK indoor in Belgrado. Met terugwerkende kracht werd een valse start toch aan haar toegewezen. Jan Van Den Broeck overleefde de reeksen van de 800m niet. Van Den Broeck werd in 1:50.43 vierde in zijn reeks. Dat volstond niet voor een ticket voor de halve finales.

Anne Zagré staat vrijdagnamiddag (om 16u30) op het EK indoor in Belgrado niet aan de start van de halve finales op de 60m horden. Ruim een uur nadat ze zich via de reeksen had geplaatst, kwam het nieuws dat de atlete alsnog werd uitgesloten.

Toch uitgesloten

Zagré kreeg van de jury met terugwerkende kracht een valse start toegewezen. Die had ze veroorzaakt in de tweede van vier reeksen. In haar reeks waren drie starts nodig nadat eerst de Finse Reetta Hurske en, bij een tweede start, de Zweedse Elin Westerlund en de Oostenrijkse Stephanie Bendrat waren uitgesloten omdat ze te vroeg vertrokken waren.

De derde poging bleek wel de goede en daarin werd Zagré derde in 8.05, na de Duitse Pamela Dutkiewicz (7.86) en de Nederlandse Nadine Visser (7.92), goed voor een rechtstreekse kwalificatie.

Nieuwe klap

Na het herbekijken van de tv-beelden besliste de wedstrijdjury evenwel ook Zagré uit te sluiten. Die had bij de eerste start een reactietijd van 0.097 laten optekenen, net een fractie trager dan Hurske (0.096) die wel onmiddellijk werd uitgesloten voor een valse start (onder 0.100). In de officiële uitslag staat ook achter de naam van Zagré nu DQ (gediskwalificeerd), op basis van regel 162.7 (het veroorzaken van een valse start).

Voor de 26-jarige Zagré is dit, minder dan een jaar na haar ongelukkige uitschakeling op de Olympische Spelen, een nieuwe klap. In Rio struikelde ze vorige zomer letterlijk in de halve finales van de 100m horden.

“Het verschil is dat ze toen een technische fout heeft gemaakt. Dat kan ik vandaag niet zeggen”, vervolgde N’Senga. “Dit is een ferme tik. Anne was goed in vorm, had haar persoonlijke record verbeterd en liep hier de zesde of zevende tijd in de reeksen. Een finale was zeker mogelijk. We hoopten eindelijk eens met een glimlach door een toernooi te komen, maar goed, het is zo.”

“Wrang gevoel”

In aanloop naar het EK in Belgrado liet Zagré optekenen dat ze de olympische kater had doorgespoeld en dat ze met vertrouwen uitkeek naar de titelstrijd in zaal. Dat ze in vorm was, bewees ze door vorige maand twee keer haar persoonlijk record aan te scherpen (8.00 en 7.98). De Brusselse hoopte in de Servische hoofdstad op eremetaal maar het heeft dus opnieuw niet mogen zijn voor de pupil van Jonathan N'Senga.

Hij heeft weinig begrip voor de manier waarop zijn pupil Anne Zagré vrijdag werd uitgesloten van het EK indoor in Belgrado.“We wisten dat ze een reactietijd van 0.097 had laten optekenen (onder 0.100 wordt beschouwd als valse start, red). Maar omdat de Finse (Reetta Hurske met 0.096, red) wel werd uitgesloten en zij daarna mocht starten, dachten we dat er ergens een onregelmatigheid was gebeurd. Dat ze nu toch nog wordt uitgesloten, geeft een wrang gevoel”, reageerde N’Senga, die de uitsluiting “een vaudeville” noemde.

De Belgische delegatie tekende na de diskwalificatie overigens nog beroep aan, maar dat werd afgewezen.

Van Den Broeck uitgeschakeld

EK INDOOR. Anne Zagré alsnog gediskwalificeerd, Van Den Broeck overleeft reeksen 800m niet
Foto: Photo News

De 28-jarige Van Den Broeck eindigde in totaal als 17e van de 24 deelnemers. Zijn persoonlijk record op de 800m bedraagt 1:47.19. Om zich te kwalificeren voor de halve finales had Van Den Broeck een tijd van 1:48.68 nodig. De beste tijd in de reeksen was voor de Zweed Andreas Kramer (1:46.86).

De eerste twee van de elke reeks en de vier beste derdes plaatsten zich voor de halve finales. Die zijn voorzien voor zaterdagavond (18u25).

Van Den Broeck: “Medaille was een droom”

“Het heeft niet mogen zijn”, reageerde de 27-jarige Van Den Broeck na afloop in de catacomben van de Kombank Arena. “Het was een enorm snelle start die zowel mij als Kevin Lopez (tweevoudig medaillewinnaar op EK indoor, red) heeft verrast. Maar ik bleef vrij rustig en zei tegen mezelf dat ik in de laatste ronde nog zou kunnen opschuiven. Jammer genoeg kwam ik net tekort voor de top 2.”

“Ik had natuurlijk gehoopt morgen nog eens te kunnen lopen, maar ik heb genoten van de eerste tot de laatste meter. Toen ik de reeksindelingen zag, wist ik dat het heel moeilijk zou worden maar ik heb in het verleden al eerder verrast. Ik stond dus zeker niet met schrik aan de start, wel met een gezond stressgevoel. Niets moest, alles mocht. Uiteraard wilde ik mijn coach en iedereen die mij steunt nog eens verrassen. Het was zelfs een droom om met een medaille naar huis te gaan, maar het is niets geworden.”

Ondanks de uitschakeling overheerste bij Van Den Broeck een gevoel van trotsheid. “Ik weet wat ik ervoor heb gedaan. Vijf jaar geleden werd ik vijfde op het WK indoor en twee jaar geleden haalde ik de halve finales in Praag. Dat was twee keer als profatleet. Toen trainde ik twee keer per dag. Nu moet ik mij beperken tot een avondtraining, en heb ik bovendien veel te weinig nachtrust. Ik vraag het uiterste van mijn lichaam, maar ik ben hier toch geraakt. Natuurlijk ben ik wat teleurgesteld maar toch overheerst een gevoel van blijdschap dat ik hier sta.”

Corrigeer