Tien Japanse wijsheden voor een lang, gezond en gelukkig leven

© *

Ikigai. Denkt u bij het horen van dat vreemde woord spontaan aan een exotische vogelsoort of een nieuwe gevechtssport, lees dan vooral niet verder. Of misschien toch wel. Want in deze Japanse term zit een geheim verscholen dat iedereen wil kennen. Het bevat namelijk de sleutel naar een lang, gezond en gelukkig leven.

Wat is de zin van het leven? Die vraag leidde twee Spaanse auteurs naar het Japanse eiland Okinawa, waar meer honderdjarigen leven dan om het even waar op deze planeet. Het duo trok op onderzoek in Ogimi, een plaatsje met drieduizend inwoners, dat “het dorp van de eeuwelingen” wordt genoemd, vanwege het hoogste percentage honderdplussers.

Er zijn al tal van onderzoeken gevoerd naar deze opvallende Japanners, en die komen allemaal tot dezelfde conclusies: het moet met de voeding en de groene thee, het ongecompliceerd leven in de openlucht en het subtropische klimaat te maken hebben dat de mensen er zo oud worden. Maar de twee Spanjaarden besloten om in te zoomen op een ander belangrijk gegeven: de ongewone vreugde die de bewoners uitstralen.

Die bleek te maken te hebben met hun ikigai. Iedereen in het dorpje bleek een bijzonder belang te hechten aan dat begrip, dat zoveel betekent als “de reden waarom je ’s ochtends opstaat”. Het is dan ook, volgens die krasse, grijze Japanners, de belangrijkste taak voor ieder mens: de grote passie vinden die zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in je leven. Door die te volgen, kom je haast vanzelf uit bij hoge ouderdom.

Er vielen Francesc Miralles en Héctor Garcia, al werkend aan hun boekje Ikigai, nog een aantal dingen op, die tot nadenken kunnen stemmen. Zo bleek iedereen in Ogimi een moestuin te hebben, was elke bewoner lid van een club waar ze zich geliefd voelen, alsof ze één grote familie zijn. De dorpsbewoners vieren ook veel, zelfs de kleinste dingen. Muziek, zingen en dansen vormen een essentieel onderdeel van hun dagelijkse leven. En ook al hebben ze een belangrijke missie in het leven, ze vatten die niet al te serieus op. Ze doen hun dingen ontspannen en met plezier. Uit alles wat ze doen, zelfs onbelangrijke dingen, spreekt passie. Daarnaast zit ook de “yui-maru” (geest van onderlinge samenwerking) stevig geworteld in ieders hart: mensen helpen elkaar niet alleen bij het tuinieren, maar ook als er een huis moet worden gebouwd of als er vrijwilligers nodig zijn bij openbare werken. En tot slot viel het Miralles en Garcia ook nog op dat ze nergens een oud mannetje op een bankje zagen zitten niksen. De bewoners van Ogimi bleken altijd ergens mee bezig. Zelfs al was het gewoon karaoke.

De vele gesprekken met de hoogbejaarden in het Japanse dorpje leidde de twee auteurs in hun recent verschenen boekje uiteindelijk tot het formuleren van tien gouden voorschriften, ontsproten aan de wijsheid van de Ogimi-eeuwelingen.

1 Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt.

2 Doe rustig aan. Haast is omgekeerd evenredig met kwaliteit van leven. Wanneer we het jachtige bestaan achter ons laten, krijgen tijd en leven een nieuwe dimensie.

3 Eet je niet helemaal vol. Om langer gezond te blijven, moet je je niet volproppen, maar juist iets minder eten dan de ‘honger’ die je hebt.

4 Omring je met goede vrienden. Zij zijn het beste elixir om je zorgen met een goed gesprek te laten verdwijnen.

5 Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag. Bijkomend voordeel is dat door die lichaamsbeweging gelukshormonen worden aangemaakt.

6 Lach. Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen.

7 Zoek de natuur op. We moeten er regelmatig naartoe om de batterijen van onze geest op te laden.

8 Bedank. Wijd een moment van de dag aan bedanken en je geluksstroom zal groeien.

9 Leef in het nu. Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt is de dag van vandaag.

10 Volg je ikigai. In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan. Als je je ikigai nog niet gevonden hebt, zal dat je volgende missie zijn.

(“Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven”, Francesc Miralles en Héctor Garcia, uitgegeven door Boekerij)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer