VOLLEYBALPLAY-OFF/PLAY-DOWN EUROMILLIONS LEAGUE - Maaseik start tweede luik competitie met minieme voorsprong

Nu begint het pas echt in het volleybal

Nu begint het pas echt in het volleybal

Foto: GEERT TRESIGNIE

Dit weekeinde worden in de nationale EuroMillions League de eerste wedstrijden gespeeld van de play-offs. Het begin van de échte volleycompetitie zeg maar, na een bijna overbodige aanloop. De play-down start pas volgende week.

Vandaag begint een nieuwe competitie, die bepaalt welke twee ploegen begin mei in duel gaan met de landstitel als inzet. De top zes van de reguliere competitie blijft aan boord. Daarbij worden de voorbije resultaten echter zo goed als uitgewist, vermits de verschillen teruggebracht worden tot het minimum. Aalst bijvoorbeeld, de nummer drie na het eerste luik, begint de play-off met een achterstand van nauwelijks twee punten op koploper Maaseik, dat de reguliere competitie nochtans afsloot met een bonus van acht punten op Frank Depestele en co.

“Wat voorbij is, diende vooral om de ploeg te vormen en om helemaal op mekaar ingespeeld te geraken”, beaamt Wout Wijsmans, sportief directeur van Maaseik. “En uiteraard om een goeie uitgangspositie te verwerven voor de play-off. Alhoewel: gezien de minieme verschillen is het eigenlijk gewoon opnieuw beginnen. In tegenstelling tot de competitiestart in oktober kunnen we ons nu geen misstappen meer veroorloven. Iedere wedstrijd doet ertoe. Te beginnen met die van zaterdagavond tegen Menen.”

Marc Spaenjers, algemeen manager van de Liga, bevestigt dat de competitie ook volgend seizoen volgens dezelfde formule zal verlopen. “Om het eerste luik interessanter te maken, voorzien we dan echter een belangrijke extra prijzenpot, verbonden aan de eindstand van de reguliere competitie. Op die manier krijgt die een bijkomende aantrekkingskracht voor de clubs.”

Play-down

De eerste wedstrijden van de play-down worden pas volgend weekeinde gespeeld. De voorbije jaren was dat nog een verplicht nummer, zonder enige inzet.

Voor het eerst sinds 2014 moet de verliezer van deze nacompetitie echter dalen naar de Liga B. Het is te zeggen: voor zover de kampioen van Liga B het ziet zitten om de stap hogerop te zetten – stijgen is een recht, geen plicht – én die voldoet aan alle voorwaarden zoals op vlak van zaal, contracten enzovoort.

Corrigeer

Uitslagen & standen