Een enkeltje naar Mendonk, alstublieft. Maar geraak je ook terug in Gent?

Een enkeltje naar Mendonk, alstublieft. Maar geraak je ook terug in Gent?

Uit Mendonk raakt onze reporter alleen weg met een belbus. Maar na reservering moet je minstens een uur wachten. En het is koud en het waait. Foto: credit

Gent -

Neem de bus van de Zuid naar Mendonk, de kleinste deelgemeente van Gent, en u weet waarom onze stad zo slecht scoort in de openbaar vervoerstest van De Gentenaaren Het Nieuwsblad. Met een povere 2,3 op 10 zit Gent een stuk onder de andere centrumsteden. Hoe dat kan? Kom, mee met ons de bus op, naar Mendonk! Nu ja, de belbus op. Want in Mendonk stopt de ‘normale’ bus niet. Geen enkele.

Gent een 2,3 op 10 voor openbaar vervoer? Wij hebben toch supertrams? En een nachtnet? Wat kan de verklaring zijn? We nemen de proef op de som. Op een donderdag met de bus naar Mendonk, met amper 230 inwoners de kleinste deelgemeente van Gent. Rijdt u even mee?

Donderdagochtend, 9.04 uur. Bus 72 naar Oostakker Dorp komt stipt voorgereden aan de Zuid. Mendonk, we komen eraan!

Waarom in hemelsnaam Mendonk? Omdat we voor deze test in heel Vlaanderen twee verbindingen hebben gemeten. De eerste route is goed: op een zaterdag van Gent naar het Koning Boudewijn­stadion en terug, gaat redelijk vlot, zo blijkt. Maar bij verbinding twee gaat Gent volledig de mist in. Van de kleinste deelgemeente, Mendonk, naar de dichtstbijzijnde materniteit, die van AZ Lokeren? Dat kan enkel met de belbus. En die telt in onze test, opgesteld samen met UGent-mobiliteitsexpert Dirk Lauwers, niet mee.

Bediscussieerbaar, maar een test is een test. Wij met den 72 naar Oostakker dus, en vandaar verder naar Mendonk.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S