-

Thiam Europees kampioen, maar ze verdient er letterlijk geen cent mee

Thiam Europees kampioen, maar ze verdient er letterlijk geen cent mee

Foto: Photo News

Nul euro. Zoveel levert een gouden medaille op het EK atletiek op. Nafi Thiam kroonde zich gisteren in Belgrado tot Europees kampioene indoor op de vijfkamp, maar op haar bankrekening zal ze die titel niet verzilveren.

De Europese Atletiekfederatie voorziet geen winstpremies voor de medaillewinnaars op het EK atletiek indoor. De Belgische federatie ook niet. Een groot verschil met een WK atletiek of de Olympische Spelen. Toen Nafi Thiam afgelopen zomer olympisch goud pakte in Rio, kreeg ze van het BOIC net als Greg Van Avermaet een premie van 50.000 euro bruto. En op een WK atletiek spijst de Internationale Atletiekfederatie de bankrekeningen van de wereldkampioenen met een bedrag van 60.000 dollar (56.000 euro). Het verklaart ook waarom een deel van de grote namen uit de Balkan hun kat hebben gestuurd naar Belgrado.

Brengt zo’n Europese medaille dan helemaal niets in het laatje? Enkel onrechtstreeks. Met een continentale titel op zak is het natuurlijk makkelijker om sponsors te strikken. En atletiekmeetings zijn bereid om meer geld op tafel te leggen om een Europees kampioene aan de start te krijgen. Maar of deze EK-medaille veel verschil zal maken voor Thiam valt te betwijfelen. Na de Olympische Spelen sloot ze immers al een lucratief contract bij Nike waarvan ze nu één van de vier wereldwijde uithangborden is en haar managementbureau kan nu al de sponsoraanvragen nauwelijks bijhouden. Organisatoren kwijlden sowieso ook al bij de gedachte dat het nieuwe wonderkind van de atletiek in hun stadion zou komen schitteren. Daar verandert een Europese titel indoor weinig aan.

Corrigeer