Cédric Van Branteghem hoopt dat drie Borlées morgen starten: “Je laat toch geen gouden medaille liggen”

Cédric Van Branteghem hoopt dat drie Borlées morgen starten: “Je laat toch geen gouden medaille liggen”

De 4x400m (met drie Borlées) na hun vierde plaats in Rio Foto: BELGA

“Wie kan voorspellen welke namen en in welke volgorde de Belgische 4x400 meter zondag lopen op het EK atletiek trakteer ik op een etentje.” Met die belofte sloot coach Jacques Borlée zaterdag zijn babbel af met de vijf Belgische journalisten die in Belgrado zijn voor het EK indoor. Vader Borlée houdt ervan om te pokeren. Van het vijftal Robin Vanderbemden, Dylan Borlée, Kevin Borlée, Jonathan Borlée en Julien Watrin moet nog één naam sneuvelen.

Jacques Borlée blijft volhouden dat Robin Vanderbemden, Dylan Borlée en Julien Watrin zeker zijn van hun plaats en dat hij nog zal kiezen tussen Kevin of Jonathan Borlée als vierde loper. Wij blijven echter vermoeden dat de ervaren coach een spelletje speelt en zondagavond gewoon beide tweelingbroers zal inzetten om de Europese titel die ze twee jaar geleden veroverden te verdedigen. “Nee, enkel als Julien Watrin te veel last heeft van een lichte hielblessure zullen Kevin en Jonathan samen lopen. “Deze namiddag zullen we Julien nog een keer testen. Het is dan aan hem om de definitieve beslissing te nemen. Hij mag natuurlijk wel geen risico’s nemen met het oog op de toekomst.”

Kevin en Jonathan Borlée keerden pas dinsdag terug van een stage uit Australië, maar zijn volgens hun vader klaar om te lopen. “Ze hebben heel goed kunnen trainen in Australië. Ze halen momenteel een heel hoog niveau. Er is het tijdsverschil dat ze moeten verteren, maar goed, het is nu eenmaal zo. Ze zijn het ook gewoon om met een jetlag om te gaan en hebben daar normaal gezien geen probleem mee. Bovendien zijn het competitiebeesten.”

In de finale van zondag (19u23) moeten de Belgian Tornado’s afrekenen met vijf landen: Polen, Frankrijk, Tsjechië, Turkije en Oekraïne. Aangezien Groot-Brittannië forfait heeft gegeven lijken Polen en Tsjechië de belangrijkste concurrenten voor het goud. Jacques Borlée wil zijn jongens naar de buitenwereld geen druk opleggen. “Er is hier geen sprake van druk. We zijn bezig met de toekomst. Ik wil de jongeren ervaring laten opdoen. Dit is het moment om iets uit te proberen. Ook al kost dat ons een Europese titel.”

Van Branteghem: “Je laat toch geen gouden medaille liggen?”

Met die laatste uitspraak is Cedric Van Branteghem het niet eens. Van Branteghem behaalde in 2008 met de toen nog jonge Borlées een vierde plaats op de Olympische Spelen van Peking en werd een jaar later met de 4x400m ook vierde op het WK in Berlijn. In 2010 pakten ze samen ook nog zilver op het WK indoor en brons op het EK outdoor. “De Belgische aflossingsploeg moet altijd gaan om te winnen. Als je een titel verdedigt, moet je hem ook voluit verdedigen. Ook al heb je al veel titels, je moet een gouden medaille niet laten liggen. En daarom moeten de drie Borlées morgen starten”, meent de kersverse meetingdirecteur van de Memorial Van Damme . “Ik heb van Jacques vernomen dat Kevin en Jonathan een goede stage achter de rug hebben. Ik schat het niveau van Kevin en Jonathan nog altijd hoger in dan van Watrin of Vanderbemden. Alleen al hun ervaring en présence is goud waard, zeker indoor. Bovendien imponeert de naam Borlée nog altijd de tegenstand. Ook al hebben ze een minder jaar achter de rug, het blijven absolute wereldtoppers op de 400 meter. Ik hoop van harte dat ze alle twee zullen lopen. Als één van de tweeling toch in de tribune zit, zal daar wel een goede reden voor zijn.”

(lees verder onder de foto)

Cédric Van Branteghem hoopt dat drie Borlées morgen starten: “Je laat toch geen gouden medaille liggen”
Van Branthem met zijn dochter en Anne Zagré Foto: BELGA

Van Branteghem : “Moeten Kevin en Jonathan alles op de 4x400m zetten? Dat is journalistenpraat”

Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werden Kevin en Jonathan Borlée individueel overklast door de concurrentie. Met de 4x400 meter behaalden ze wel de vierde plaats in Rio. Er werd dan ook geopperd dat de tweeling beter alles zou zetten op de aflossing in plaats van energie te steken in de individuele 400 meter. Een redenering die Van Branteghem volledig van tafel veegt. “Sowieso niet. Dat is echt journalistenpraat. In mijn laatst jaar als atleet kreeg ik af te rekenen met veel blessures, maar ik liep toch nog regelmatig een individuele 400 meter om mij klaar te stomen voor de aflossing. Je hebt die individuele wedstrijden nodig om goed te zijn op een kampioenschap. Het is eerder slecht voor je lichaam om te passen voor de individuele 400 meter en zogezegd uit te rusten voor de 4x400 meter. Tijdens dat individuele nummer zet je je motor in gang. Ook als het niet zo goed draait, ben je wel vertrokken en gebeten om dat goed te maken op de aflossing. Dat geeft extra adrenaline, een extra schwung. Ik vind het ook goed dat de Borlée-broers naar Australië zijn getrokken om zich op dit seizoen voor te bereiden. Verandering van klimaat en gewoontes zorgt voor een nieuw elan. Ik ben benieuwd wat dat zondag zal geven in de finale.”

Cédric Van Branteghem hoopt dat drie Borlées morgen starten: “Je laat toch geen gouden medaille liggen”
Cédric Van branteghem met de jonge Borlées Foto: BELGA
Corrigeer

Meest Gelezen Sport