-

Pittomvils na de eerste dag in de zevenkamp: “Ik kon toch niet onderdoen voor mijn vriendin?”

Foto: Patrick Hattori

Na de eerste dag van de zevenkamp op het EK atletiek indoor staat Niels Pittomvils dertiende met 3206 punten. De 24-jarige Limburger kan vandaag vooral in het polsstokspringen nog enkele plaatsjes goedmaken en sloot zijn zaterdagavond af met een schitterend persoonlijk record in het hoogspringen. Nota bene over dezelfde lat waar ook vriendin Nafi Thiam gisteren haar beste prestatie ooit boekte.

Onder het goedkeurend oog van zijn gouden lief Nafi Thiam was Pittomvils zaterdagochtend met een chrono van 7.22 op de 60 meter (persoonlijk record 7.18) aan zijn zevenkamp begonnen. Na

een sprong van 7m12 in het verspringen en een worp van 13m83 in het kogelstoten begon hij als dertiende aan het hoogspringen, de afsluiter van de eerste dag.

Geïnspireerd door zijn vriendin

De prestatie van Thiam werkte blijkbaar inspirerend voor Pittomvils want net zoals zij (1 meter 96) gisteren sprong de 24-jarige Limburger over dezelfde lat een persoonlijk indoorrecord: 2 meter 04, vijf centimeter beter dan zijn vorige PR indoor en een evenaring van zijn PR outdoor. “Je zit natuurlijk met de druk dat je niet wil onderdoen voor je vriendin. Ik ben héél trots en fier op haar en ze stimuleert mij alleen maar om beter te doen. Bovendien ben ik gisteren voor het eerst peter geworden van het kindje (Estée) van mijn zus. Als ik naar foto’s van haar kijk kan ik niet stoppen met glimlachen.”

Pittomvils sluit de eerste dag af als dertiende met 3206 punten. Hij mikt in Belgrado op 6.000 punten. Zijn persoonlijk record bedraagt momenteel 5.966 punten. “Hoewel ik soms het gevoel heb dat ik punten heb laten liggen en dat het wat ondermaats is, lig ik toch voor op mijn schema van mijn persoonlijk record.” Vandaag moet hij stand houden op de 60m horden (13u30), het polsstokspringen (14u40) en de 1.000m (18u25). De 60 meter horden en het polsstokspringen zijn toch mijn betere nummers. In het polsstokspringen maak ik wel kans om te winnen. Maar dan zal ik wel mijn persoonlijk record van in Gent begin februari (5 meter 40) moeten herhalen. En dat blijft toch een gevaarlijk nummer.”

Opnieuw goud voor Belgian Tornado’s?

Een uurtje later (19u23) is het aan de Belgian Tornado’s om net zoals twee jaar geleden in Praag het goud te pakken op de 4x400 meter. Jacques Borlée blijft volhouden dat Robin Vanderbemden, Dylan Borlée en Julien Watrin zeker zijn van hun plaats en dat hij nog zal kiezen tussen Kevin of Jonathan Borlée als vierde loper. Wij blijven echter vermoeden dat de ervaren coach een spelletje speelt en zondagavond gewoon beide tweelingbroers zal inzetten om de Europese titel die ze twee jaar geleden veroverden te verdedigen. Aangezien Groot-Brittannië forfait heeft gegeven lijken Polen en Tsjechië de belangrijkste concurrenten voor het goud. Jacques Borlée wil zijn jongens naar de buitenwereld geen druk opleggen. “Er is hier geen sprake van druk. We zijn bezig met de toekomst. Ik wil de jongeren ervaring laten opdoen. Dit is het moment om iets uit te proberen. Ook al kost dat ons een Europese titel.”

Corrigeer