Anne Zagré “bestolen” door experimentele meettechnologie op EK indoor

Anne Zagré “bestolen” door experimentele meettechnologie op EK indoor

Foto: Photo News

Anne Zagré is vrijdag op het EK indoor in Belgrado op de 60 meter horden onterecht gediskwalificeerd. Tijdens het Europees Kampioenschap werd een nieuwe methode om valse starts te meten gebruikt en die stond blijkbaar helemaal nog niet op punt.

Vrijdag op de eerste van het EK regende het valse starts bij de 60 meter en de 60 meter horden. Letterlijk elke reeks moest één of twee keer opnieuw gedaan worden en de diskwalificaties volgden elkaar in sneltempo op. Tot grote frustratie en ongeloof bij de atleten. Zo ook bij Anne Zagré. Ze liet volgens de officiële meting een reactietijd van 0.097 seconden optekenen, erg nipt onder de toegestane limiet (0.100 seconden). Zagré mocht, in tegenstelling tot een concurrente die met een reactietijd van 0.096 meteen moest inpakken, haar race nog afwerken maar kreeg ruim een uur later alsnog te horen dat ze werd gediskwalificeerd.

Nieuwe technologie

Een persbericht van de Europese atletiekfederatie, naar aanleiding van die vele valse starts, laat nu tussen de regels verstaan dat een nieuwe technologie om de reactietijden te meten Zagré heeft genekt. In Belgrado wordt door European Athletics immers voor het eerst gewerkt met startblokken waarin niet de kracht of druk maar wel de versnelling wordt gemeten. “Deze startblokken zijn gevoeliger voor hun omgeving, waaronder trillingen. Het is duidelijk dat testen in labo’s verschillen van deze in een echte sporthal”, luidt het. “Hier in Belgrado ligt een niet-betonnen piste die constant vibreert, en zelfs de luide speakers hebben een effect.”

Het persbericht meldt verder dat inmiddels “aanpassingen” hebben plaatsgevonden aan de startblokken om de invloeden van externe factoren te verminderen. “Dit lijkt het gewenste effect te hebben”, besluit het communiqué. Anne Zagré is dus het slachtoffer geworden van een nieuwe technologie die nog niet helemaal op punt staat. Puur amateurisme uiteraard. Haar coach Jonathan Nsenga voelt zich “bestolen” en noemde de diskwalificatie “een vaudeville”. Ook de Belgische Atletiekbond laat in een persbericht weten "de manier waarop Anne Zagré werd gediskwalificeerd te betreuren. Het gaat om een onaanvaardbare beslissing met materiële gevolgen voor de atlete, haar entourage en de Belgische bond. Die zal daarom de Europese atletiekfederatie EAA om uitleg vragen."

Vijgen na Pasen

Terecht, want Zagré maakte in Belgrado zeker kans op een medaille. Dat ze in vorm was bewees ze door vorige maand twee keer haar persoonlijk record aan te scherpen (8.00 en 7.98). In de eerste ronde op het EK - waarin ze dus een uur later gediskwalificeerd werd - zette ze eigenlijk de zevende tijd neer. Die Europese finale zat er zeker in. Daarin was een tijd van 7.95 seconden goed voor brons, drie honderdsten van een seconde boven het PR van Zagré. Niet onrealistisch, maar dat zijn uiteraard vijgen na Pasen. Voor pechvogel Zagré de zoveelste klap. Ze was net uit een diep mentaal dal gekropen nadat ze In Rio letterlijk struikelde in de halve finales van de 100m horden. De Belgische delegatie tekende na de diskwalificatie overigens nog beroep aan, maar dat werd afgewezen. De Franstalige federatie zal allicht nog een brief schrijven om te protesteren bij de Europese Atletiekfederatie maar veel zoden zal dat niet aan de dijk brengen aangezien de finale al vrijdag werd gelopen.

"Dit is amateurisme"

“Je mag zeggen dat ik mij bestolen voel. Het is amateurisme”, vertelde Anne Zagré zondag. “Dit zijn geen fouten die je op een kampioenschap mag verwachten. Er waren heel wat valse starts, er werd met groene, gele en rode kaarten gezwaaid. Je wist het op de duur niet meer.”

Zagré was naar Belgrado afgezakt met een scherp nieuw persoonlijk record (7.98) en leek, minstens, aanspraak te kunnen maken op een finaleplaats. Die kans werd haar nu ontnomen door een onbetrouwbaar systeem.

“Wat gebeurd is, is gebeurd”, vervolgt Zagré. “Jammer genoeg krijg je geen nieuwe kans om de wedstrijd te lopen. Ik probeer echter altijd iets positiefs mee te nemen van een wedstrijd. Ik wist dat ik goed was en dat er nog progressiemarge is.”

De Belgische bond laat zondag overigens weten de zaak aan te kaarten bij de Europese Atletiekfederatie EAA. “De Belgische Atletiekfederatie betreurt de manier waarop Anne Zagré werd gediskwalificeerd in de reeksen van de 60m horden op het EK in Belgrado”, luidt het. “Het gaat om een onaanvaardbare beslissing die niet alleen de atlete en haar entourage maar ook de Belgische federatie schade toebrengt. Die laatste zal de zaak aankaarten bij de EAA.”

Corrigeer