Belgian Tornados behalen zilveren medaille op EK indoor

Belgian Tornados behalen zilveren medaille op EK indoor

Foto: BELGA

De Belgian Tornados zijn zondagavond in 3:07.80 op de tweede plaats geëindigd in de 4x400m op de Europese indoorkampioenschappen in de Kombank Arena in de Servische hoofdstad Belgrado. Robin Vanderbemden, Julien Watrin, Kevin en Dylan Borlée moesten het goud laten aan de ongenaakbare Polen.

Robin Vanderbemden, Julien Watrin, Kevin en Dylan Borlée moesten het goud aan Polen (3:06.99) laten. Het brons ging naar Tsjechië (3:08.60). Twee jaar geleden veroverde de Belgische 4x400m-aflossingsploeg in Praag goud in 3:02.87, nog steeds het Belgisch en Europees record. In vergelijking met dat kwartet verdween Jonathan Borlée uit de ploeg voor Vanderbemden.

Vanderbemden ging snel van start, maar verloor toch wat terrein in de laatste meters. Hij gaf de stok door aan Julien Watrin na 46.80. Watrin begon als derde aan zijn race, ging voorbij de Fransen halfweg de race en stuurde Kevin Borlée weg na 1:33.50. De sterkste loper van de Belgen bleef tweede en liep in de slipstream van De Pool Wascinski. Hij gaf op hetzelfde moment als Wascinski de stok door aan broer Dylan, na 2:20.30. De jongste Borlée was echter niet opgewassen tegen de ijzersterke Omelko en finishte op de tweede plaats, na 3:07.80.

Geen Jonathan

Jacques Borlée wilde zijn tweelingzonen Kevin en Jonathan aanvankelijk sparen op dit EK in zaal met het oog op de rest van het (outdoor)seizoen. Dé afspraken voor de Tornados in 2017 zijn immers het WK relays in de Bahama’s in april en het WK in Londen in augustus. Maar bij gebrek aan (jonger) alternatief, zag Jacques Borlée zich verplicht de 29-jarige tweeling vlak na hun stage in Australië toch op te nemen in zijn vijfkoppige selectie.

Belgian Tornados behalen zilveren medaille op EK indoor
Dylan Borlée was de slotloper voor de Tornados. Foto: AFP

Dylan Borlée: “Heb het maximum gegeven”

Dylan mocht het voor het eerst als slotloper proberen. Hij begon naast Rafal Omelko aan zijn race, maar moest zijn opponent al vlug laten gaan. De tweede plaats hield hij wel vast.

“Dit was een nieuwe rol voor mij. Ik heb geprobeerd zo snel mogelijk het stokje over te nemen voor de Pool want ik wist dat hij snel zou zijn. Hij won hier toch individueel zilver”, reageerde Dylan Borlée. “Ik heb het maximum gegeven en met zilver mogen we, gezien de omstandigheden, tevreden zijn. Je kan niet altijd eerste zijn. De volgende kampioenschappen zullen we er weer staan, daar twijfel ik niet aan.”

Kevin Borlée: “Heb het moeilijk om me te lanceren”

Kevin Borlée was, net zoals zijn tweelingbroer Jonathan, aanvankelijk niet voorzien voor dit EK. Bij gebrek aan alternatief moest ‘Kev’ toch opdraven in Kombank Arena. De jetlag -de twins keerden pas dinsdag terug uit Australië- en het gebrek aan specifieke indoortraining nam hij erbij.

“Jonathan en ik waren helemaal niet voorbereid. In Australië hebben we zwaar getraind. Een van ons beiden moest lopen, en ik ben het geworden”, legt hij uit. “Mijn benen voelden wat zwaar aan, ik kom nog ritme tekort, heb het moeilijk om mij te lanceren. Door mijn voetprobleem ben ik ook later herbegonnen. Maar ik ben wel blij met dit zilver. Het blijft een medaille.”

Belgian Tornados behalen zilveren medaille op EK indoor
Robin Vanderbemden geeft de stok door aan Julien Watrin. Foto: AFP

Robin Vanderbemden: “Dit is een ervaring”

Robin Vanderbemden lag na afloop uitgeteld op de grond in de mixed zone. Hij was duidelijk erg diep gegaan. “Na 200m verzuurde ik en werd het wat wazig voor mijn ogen”, vertelde hij. “Ik ben het niet gewend als starter te beginnen, en dan nog vanuit baan 6. Mijn start was heel snel. Ik was verrast dat ik na 150m voorop lag. Daarna kwam de Pool over mij en was er wat gedrum. Maar dit is een ervaring geweest en ervaring opdoen was uiteindelijk de bedoeling van dit EK. Bovendien pak ik een eerste medaille in een toernooi waarin ik de finale loop. Dat is leuk.”

Julien Watrin: “Tevreden over de wedstrijd”

Julien Watrin was door een hielblessure licht onzeker maar kon uiteindelijk toch aantreden. “Ik ben tevreden over de wedstrijd. Je merkte wel dat we op vlak van explosiviteit nog niet staan waar we over twee maanden moeten staan (tijdens de World Relays, red). Zoiets betaal je cash. Maar iedereen heeft goed gelopen. Als je Kevin vandaag ziet, en dat met de jetlag die hij nog moet verteren, zoiets is super. Hij is een machine in de aflossing.”

Jacques Borlée: “Podium was het doel”

“Ik ben tevreden over de prestatie. Ik wilde absoluut dat de jongeren zouden bijleren, zouden ondervinden wat het is om te drummen en te knokken voor een positie. Gezien de ploeg die ik heb opgesteld, mikte ik op een podium. Het werd zilver dus ik ben blij”, reageerde Jacques Borlée.

Jacques Borlée twijfelde tot het laatste moment tussen Kevin en Jonathan om het kwartet met Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Dylan Borlée vol te maken. “Het werd Kevin omdat hij het best gerecupereerd was van de jetlag (uit Australië, red). Een verschil van tien uur is echt veel. Ik had hen gezegd dat ze onder hun beiden mochten beslissen en dat ik anders de knoop zou doorhakken. Kevin heeft daarop gezegd: ‘ik loop’.”

Het zilver noemt Jacques Borlée “een goede start van het seizoen”. “Dit EK was geen hoofddoel”, herhaalde hij. “Ik heb de jongeren vrijwillig voor moeilijke situaties geplaatst en zij zijn daar goed mee omgegaan. Dit was het moment om hen te testen. Ik weet dat als ik Jonathan in de ploeg had gezet, we goud beet hadden. Maar als ik jongeren nooit test, krijgen ze niet de kans om te groeien. En voor de toekomst van de aflossingsploeg is het belangrijk dat Julien, Robin en Dylan stappen zetten.”

Corrigeer