Mama

Sergio Herman en Ellemieke verliezen ongeboren kind: “Ergste wat ouders kan overkomen”

Sergio Herman en Ellemieke verliezen ongeboren kind: “Ergste wat ouders kan overkomen”

Foto: Mijn pop-uprestaurant 2016

Een ongeboren kind verliezen is voor ouders even traumatiserend als een geboren kind moeten afgeven. Met dat verschil dat ze, zoals in het geval van Sergio Herman en zijn vrouw Ellemieke, vaak minder lang de kans krijgen om te rouwen. Omdat het door de omgeving niet altijd voldoende ernstig wordt ingeschat of zelfs wat geminimaliseerd wordt.

Sergio Herman en zijn vrouw Ellemieke zijn in diepe rouw. Het kindje dat ze verwachtten, is dood geboren. Een nachtmerrie voor iedere ouder. De geboorte dateert al van enkele dagen geleden maar raakte nu pas bekend.

Een miskraam of het verlies van een ongeboren kind is een ingrijpende gebeurtenis. Ongeacht de duur van de zwangerschap, is een kindje verliezen erg traumatiserend en is de impact erg groot. Niet alleen voor de moeder, ook de partner, kinderen, familieleden en anderen naasten hebben enorm veel verdriet. Zij verliezen allemaal een droom waar ze maanden naar uitgekeken hebben, zeggen experts.

“De verwerking is voor iedereen anders. Want je kan en mag nooit twee rouwenden vergelijken. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De één stopt zijn gevoelens diep weg, de ander wil er alleen maar over praten. Aan vrienden en omgeving zou ik zeggen, laat ze erover praten. Zo veel als ze willen. En geef vooral geen raad. Luister gewoon. En zeg geen foute dingen zoals je bent nog jong, je kan nog voor een nieuwe zwangerschap gaan”, zegt Evamaria Jansen, rouwexperte en auteur van o.a. ‘Ze zeggen dat het overgaat”.

Mama voelde het bewegen en schoppen

Of een kindje nu doodgeboren wordt of kort na de geboorte sterft, maakt volgens Jansen weinig verschil. “Het is even erg en het verdriet is even immens. Het is het ergste wat een ouder kan overkomen. Al zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat als ze doodgeboren worden je hun oogjes niet hebt gezien of hun stemmetje niet hebt gehoord. Alsof dat het verdriet kleiner maakt. Een moeder heeft haar kindje gedragen in haar buik. Ze heeft het voelen bewegen en schoppen.”

Sergio Herman en Ellemieke verliezen ongeboren kind: “Ergste wat ouders kan overkomen”
Evamaria Jansen Foto: Witsand uitgevers

“Het risico op schaduwrouw is in dergelijke gevallen groot. Daarmee wordt rouw bedoeld die in de coulissen blijft omdat de omgeving het verlies niet voldoende ernstig inschat. Niet dat ze het helemaal minimaliseren. Maar wel dat het rouwen minder lang zou kunnen duren. Het kind heeft niet geleefd. Ze hebben het niet gekend of niet kunnen vastpakken. Dus zal de verwerking wel sneller gaan. Fout om zoiets te denken natuurlijk”, zegt Evamaria Jansen.

Gebruik naam van kind als je er over praat

“We zien dat vaak bij kindjes die dood worden geboren. Maar ook bijvoorbeeld bij misdadigers die sterven en begraven worden. Die ouders moeten dat ook verwerken. Maar de omgeving toont meestal geen begrip. Voor de ouders is dat vreselijk en extra traumatiserend. Wat het is en blijft hun kind, wat het ook gedaan heeft.”

In het geval van een doodgeboren kind is het belangrijk dat je, als je er over praat, ook de naam gebruikt die het kindje zou krijgen.

Sergio Herman en zijn partner Ellemieke Vermolen waren in verwachting van een derde kindje. Foodblogger Ellemieke Vermolen, die haar derde zwangerschap in september via Instagram wereldkundig maakte, en de bekende chef-kok Sergio Herman hebben al twee zoons, Noah (7) en Zenna (5). Het koppel trouwde in 2008.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees