Nog geen duidelijkheid over toekomst materniteit ASZ

Al 1.500 mensen tekenden petitie om kraamafdeling te redden

Al 1.500 mensen tekenden petitie om kraamafdeling te redden

In de kraamafdeling van het Geraardsbergse ASZ worden jaarlijks zo’n 300 baby’s geboren. Foto: gjg

Geraardsbergen -

Al 1.500 mensen ondertekenden een petitie tegen de sluiting van de kraamafdeling van het ASZ-ziekenhuis in Geraardsbergen. De toekomst van die materniteit staat op de helling sinds minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) eind vorig jaar aankondigde kleinere materniteiten te willen sluiten.

Eind december vorig jaar trok PVDA aan de alarmbel. De partij vreest dat Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, de kleine kraamafdelingen wil sluiten en dat daarbij ook de materniteit van het Geraardsbergse ASZ-ziekenhuis in beeld komt. Die telt een 300-tal bevallingen per jaar, de minister streeft naar een minimum van 400 tot 500 bevallingen per jaar per kraamafdeling.

Of het tot een sluiting komt van de Geraardsbergse materniteit, is nog helemaal niet zeker. Intussen sloot de ASZ-groep al een samenwerkingsakkoord met Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius Dendermonde en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis uit Aalst. In dat ziekenhuisnetwerk worden de krachten gebundeld.

PVDA is er toch niet gerust in en via een internetpetitie en straatacties werden er intussen 1.500 handtekeningen ingezameld voor het behoud van de kraamafdeling. “We liepen al geregeld op de markt en in de winkelstraten om handtekeningen op te halen. En we stonden we aan de ingang van het ASZ zelf. Overal waar we staan vertellen de mensen ons dat de materniteit moet blijven”, zegt Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen. “De goeie zorg van het personeel, de kleinschaligheid van de dienst, de nabijheid. Het zijn zaken die in alle verhalen terugkeren. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de politiek er zelfs maar aan denkt de materniteit van Geraardsbergen te sluiten”, vult partijgenoot Nick Dobbelaere vaan. “Een goed draaiende materniteit met een uitstekende reputatie en een hecht team van enthousiaste medewerkers, die sluit je niet, die koester je! We zetten onze petitie dan ook voort”, besluit Imbo.

Ook SPA lanceerde al een onlinepetitie voor het behoud van de kraamafdeling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees