Ex-topsprinter neemt ontslag uit IAAF Task Force na beschuldiging van corruptie

Ex-topsprinter neemt ontslag uit IAAF Task Force na beschuldiging van corruptie

Foto: AFP

Ex-sprinter Frankie Fredericks neemt ontslag uit de IAAF Task Force die voor de re-integratie van de Russische atleten moet zorgen. De 49-jarige Namibiër doet dat nadat zijn naam vorige week opdook in een artikel van Le Monde over mogelijke corruptie bij de toekenning van de Olympische Spelen van 2016 aan het Braziliaanse Rio de Janeiro.

De dag dat de gaststad gekozen werd, 2 oktober 2009, zou Fredericks een grote som geld (299.300 dollar) ontvangen hebben. Fredericks was destijds lid van het IOC. Hij preciseerde wel dat hij toen zelf geen stemrecht had omdat hij als stemopnemer moest toezien op het goede verloop van de stemming.

“Na de beschuldigingen aan mijn adres in Le Monde heb ik besloten om de Task Force te verlaten”, verklaart Fredericks in een mededeling van de Internationale Atletiekfederatie. “Dat om diens integriteit niet in gevaar te brengen. Het is belangrijk dat de missie van de Task Force als vrij en onafhankelijk gezien wordt.”

Fredericks, voormalig voorzitter van de Atletencommissie bij de IAAF, vertegenwoordigde de atleten in de werkgroep. Hij zal daarin nu vervangen worden door de Sloveense ex-hoogspringer Rozle Prezelj. De Noor Rune Andersen, als onafhankelijk voorzitter, en de IAAF-bestuursleden Abby Hoffman, Anna Riccardi en Geoff Gardner zijn de andere leden van de Task Force.

Corrigeer