BASKETBALFIBA EUROPE CUPKWARTFINALESBC OOSTENDE

Dusan Djordjevic blikt onderweg naar Krasnoyarsk terug op zijn anderhalf jaar in Rusland: “Zo ver naar het oosten ben ik wel nog nooit geweest”

Dusan Djordjevic blikt onderweg naar Krasnoyarsk terug op zijn anderhalf jaar in Rusland: “Zo ver naar het oosten ben ik wel nog nooit geweest”

Foto: VDB

Oostende -

Dusan Djordjevic speelde anderhalf seizoen in de Russische eerste klasse, bij Lokomotiv Rostov en Spartak Sint-Petersburg. Dat is inmiddels meer dan tien jaar geleden, maar de kapitein van Oostende koestert nog steeds mooie herinneringen aan zijn periode in Rusland.

Dusan Djordjevic had bij verschillende nationale jeugdploegen van Servië gespeeld en genoot in 2003 interesse van Lokomotiv Rostov. “Dat was het begin van mijn carrière in het buitenland”, vertelt de Serviër. “Je moet leren omgaan met het feit dat je voor het eerst zo ver van je familie verblijft. Russisch leren was niet zo moeilijk omdat er veel gelijkenissen met het Servisch zijn. Na veel luisteren leerde ik ook de taal spreken. Leven in Rostov was ook niet zo moeilijk. De stad bevindt zich meer in het zuiden van Rusland, het was er dus niet zo koud. Er woonden ook enkele Serviërs. De meeste spelers waren even jong als ik, ongeveer 20 jaar, en ze aanvaardden me snel. Dat alles maakte mijn eerste verblijf in het buitenland gemakkelijker.”

“Mijn eerste jaar in de Russische competitie was een heerlijke sportieve ervaring”, vervolgt Djordjevic. “Zo speelden we in één seizoen zeven of acht keer (competitie, beker en play-offs, red) tegen CSKA Moskou, toen een Europese topper. Ik stond tegenover de beste basketters van Europa op dat moment. Die ervaring hielp me enorm naar de toekomst toe. Ik moest wel leren omgaan met drie uitwedstrijden naar verre bestemmingen in één week tijd, maar dat vormde niet echt een probleem vermits we niet in een Europabeker aantraden.”

“Het volgende seizoen stond ik bij Spartak Sint-Petersburg onder contract, maar dat duurde slechts vijf maanden. Door mijn eigen schuld, want ik speelde niet zo goed”, aldus Djordjevic, die Spartak Sint-Petersburg terugzag in de Final Four van de Eurochallenge in Oostende. “We speelden niet tegen hen. Wel wonnen we met Krka Novo Mesto de finale tegen Lokomotiv Kuban Krasnodar, de nieuwe naam van Lokomotiv Rostov. Ik herinner me geen emoties voor het terugzien, het was vooral een belangrijke finale.”

Zes uur verschil

In die periode speelde Krasnoyarsk nog niet in de hoogste reeks. “We speelden wel in Novosibirsk, maar dat is niet zo ver als Krasnoyarsk. Zo ver in het oostelijk gedeelte van Rusland ben ik nog nooit geweest”, weet Djordjevic over de tegenstander van Oostende morgen in de kwartfinales van de FIBA Europe Cup. “Ons grootste probleem is niet meteen de afstand maar wel het tijdsverschil. In Moskou staat de klok twee uur verder dan in Oostende, maar in Krasnoyarsk bedraagt het tijdsverschil maar liefst zes uur. Hoe we ons straks aan dat tijdsverschil kunnen aanpassen, weet ik niet. We zullen het straks ervaren bij aankomst in Krasnoyarsk.”

Corrigeer

NIEUWS