Warme William helpt jongeren zich beter in hun vel te voelen

Warme William helpt jongeren zich beter in hun vel te voelen

Bieke Verlinden, schepen van Sociale Zaken zit samen met Jan Toye, stichter van het Fonds GaVoorGeluk. De grote blauwe beer is Warme William, de mascotte van het project. Foto: jph

Leuven -

Waarom zijn psychische problemen nog zo'n groot taboe in Vlaanderen? Het Fonds GaVoorGeluk denkt daar verandering in te brengen met het pilootproject Warme Steden. Leuven is een van de Vlaamse steden die daaraan meedoen. Warme William is de mascotte.

De bedoeling van het project is om het taboe rond psychische aandoeningen te doorbreken. Jan Toye, Stichter van het Fonds GaVoorGeluk, vindt het namelijk onvoorstelbaar dat er zo weinig aandacht naartoe gaat terwijl het zoveel schade aanricht. “Ziektes en gedragingen als anorexia, alcohol- en drugsmisbruik en depressie zouden allemaal vermeden kunnen worden als jongeren zich beter in hun vel zouden voelen. Momenteel voelt een op de vijf jongeren zich niet goed in zijn vel.” Toye wijst eveneens op de duizelingwekkende cijfers over zelfdoding in Vlaanderen: vorig jaar waren er zo'n 12.000 pogingen tot zelfdoding, waarvan er 1.200 succesvol waren.

Ook Bieke Verlinden (SP.A), schepen van Sociale Zaken, is ontzet door deze cijfers. Daarom vindt ze het project zo belangrijk. “De geestelijke gezondheid van kinderen is op zich al enorm belangrijk. Hierop inzetten zal eveneens de kans op latere psychische problemen verkleinen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio