Sanctorum dient nieuw voorstel voor verbod op onverdoofd slachten in

Sanctorum dient nieuw voorstel voor verbod op onverdoofd slachten in

Foto: DBA

Brussel -

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (onafhankelijke) heeft een nieuw voorstel ingediend om een verbod op onverdoofd slachten in te voeren. De gewezen Groen-politicus wil op die manier blijven druk zetten op het dossier. “Het eindrapport van bemiddelaar Piet Vanthemsche zou er in maart/april zijn. Het is nu aan de meerderheid om de daad bij het woord te voegen. De tijd van excuses is voorbij. Is er tegen eind april geen beslissing is, vraag ik de agendering en stemming van mijn eigen voorstel”, legt Hermes Sanctorum uit aan Belga.

Sanctorum ijvert al langer voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. In oktober vorig jaar werd een eerder voorstel van hem daarover nog weggestemd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en N-VA wilden toen het resultaat van de bemiddelingsopdracht van Piet Vanthemsche afwachten.

Vanthemsche is door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aangesteld na een kritisch advies van de Raad van State. In dat advies zei de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid en drong het rechtscollege aan op een bemiddeling met de verschillende betrokken geloofsgemeenschappen.

Sanctorum dient nieuw voorstel voor verbod op onverdoofd slachten in
Hermes Sanctorum Foto: BELGA

Oorspronkelijk zou Vanthemsche als tussenpersoon of bemiddelaar tijd krijgen tot de zomer van 2017 om zijn opdracht af te ronden. Maar nadien liet minister Weyts verstaan dat het rapport zou vervroegd worden naar maart-april.

Om de druk op de ketel te houden, heeft Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum nu een vernieuwd voorstel ingediend in het Vlaams Parlement. “Ik wil de meerderheid op die manier herinneren aan de belofte dat het rapport er zou liggen in maart/april. Ik weet ook dat een decreet-Sanctorum weinig kans maakt en wil de regering de kans geven om met een voorstel te komen. Over de timing en modaliteiten van een verbod kunnen we discussiëren, over het principe niet. Als er geen beslissing is tegen 30 april wil ik mijn eigen voorstel opnieuw agenderen en laten stemmen. De tijd van excuses en uitvluchten is voorbij”, aldus Sanctorum.

Het voorstel van Sanctorum herneemt in grote lijnen zijn vorige voorstel. De datum van inwerkingtreding schuift in het nieuwe voorstel wel op naar 1 januari 2019 in plaats van 1 januari 2018. Die laatste timing is intussen niet meer haalbaar.

Profileringsdrang

N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch is niet te spreken over het initiatief van Sanctorum. Hij verwijt hem profileringsdrang. Volgens Engelbosch was er duidelijk afgesproken dat het rapport van Vanthemsche klaar zou zijn in maart/april en dat er dan tegen de zomer een voorstel zou uitgewerkt worden. Door nu al zijn voorstel opnieuw in te dienen, verliest Sanctorum volgens Engelbosch “alle geloofwaardigheid die hij in dit dossier opbouwde”. “Ik ben hier echt teleurgesteld over want ik geloofde in zijn pure oprechtheid”, aldus Engelbosch.

Corrigeer

MEER NIEUWS