Mama

Vlaamse cartooniste open over moeilijk zwanger raken: "Ik heb mij heel eenzaam gevoeld"

 Vlaamse cartooniste open over moeilijk zwanger raken: "Ik heb mij heel eenzaam gevoeld"

Foto: Instagram Eva Mouton

Eva Mouton, vooral bekend van haar wekelijkse cartoon 'Eva's gedacht' in De Standaard, probeert al een tijdje zwanger te raken en dat lijkt maar niet te lukken. Zoals met wel meer dingen in haar leven goot ze haar stille lijden in een humoristische tekening, waardoor meteen ook het hoge woord eruit was en iedereen op de hoogte werd gebracht van het feit dat ze voorlopig tevergeefs een kindje wil. In 'Van Gils & Gasten' kwam ze daar nog eens op terug.

Haar gynaecoloog had Eva Mouton aangeraden erover te zwijgen, maar uiteindelijk moest het er toch uit. Ja, zij en haar vriend wilden graag een kindje, en ja dat vlotte niet echt. Tijdens een babybezoek sprak ze haar mond voorbij en toen was de dam gebroken en volgde er ook nog een cartoon zodat iedereen die haar volgde op de hoogte was. Al vroeg ze daarvoor eerst toestemming aan haar partner Bert, want het is bij hem dat de verminderde vruchtbaarheid werd vastgesteld. Hij had geen bezwaar. "Je moet daarover praten", zei hij haar. "Eigenlijk is hij van ons twee de taboedoorbreker", zegt ze daarover. 

Zoals de gynaecoloog had voorspeld, werd ze met goede raad overstelpt eenmaal het nieuws bekendraakte. Het werd haar allemaal te veel en ze besloot er enkel nog met haar zus over te praten, maar toen begon de eenzaamheid te knagen. "Ik heb mij heel eenzaam gevoeld en had mij altijd voorgenomen om niet zo'n vrouw te worden die van cyclus naar cyclus zou leven, maar je komt daar toch in terecht. Je zit in die tunnel en je hebt elke maand verdriet. Nu heb ik een manier gevonden om er open en rationeel over te praten met vrienden, familie en kennissen. Dat vind ik heel belangrijk", zei ze aan tafel van Lieven Van Gils. 

 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees