Vervoort ongerust over plannen voor Legermuseum

Brussel -

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) een brief geschreven om zijn ongerustheid te uiten over maatregelen die de minister wil nemen omtrent het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Vervoort vreest dat de waardevolle collectie van het Legermuseum over het hele land verspreid zal worden, wat nadelig zou zijn voor Brussel en de internationale uitstraling van ons land. Aanleiding is het wetsontwerp dat minister Vandeput heeft ingediend en dat de juridische structuur en de algemene werking van het Legermuseum aanpast. Volgens Vervoort maakt het Amerikaanse militaire transportvliegtuig Fairchild C-119 Flying Boxcar al geen deel meer uit de vliegtuigen die in het Museum van het Jubelpark tentoongesteld worden. De kanonnen die aan de ingang stonden, zijn verplaatst naar een onbekende bestemming.

Vervoort wees er tegenover een aantal journalisten op dat het Brussels Gewest bij de interfederale gesprekken eind 2016 ingestemd heeft met de omvorming van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis tot een topmuseum met internationale uitstraling, maar dat er punten van ongerustheid blijven. Zo wil men de naam van het museum omvormen tot ‘War Heritage Institute’, terwijl het al decennia een reputatie heeft opgebouwd onder de naam van Koninklijk Legermuseum. Voor het Brussels gewest blijft het Jubelpark de belangrijkste museumsite.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio