'Referendum over Gents circulatieplan kost 1 miljoen euro'

'Referendum over Gents circulatieplan kost 1 miljoen euro'

Foto: fvv/archief

Gent - Het zal ongeveer 1 miljoen euro kosten om een referendum te organiseren in Gent. Dat zegt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) woensdag aan Newsmonkey en wordt bevestigd. "Maar het geld is beschikbaar", zegt Bracke.

Nu de officiële aanvraag voor een referendum over het circulatieplan van Gent nadert - de inzamelaars verklaarden maandag de nodige 26.000 handtekeningen te hebben - houdt het stadsbestuur van Gent zich klaar. "Er is nog geen officiële aanvraag", benadrukt schepen Sofie Bracke woensdag aan De Gentenaar. "Maar we hebben ons voorbereid. We wisten dat we dit jaar rekening zouden moeten houden met de organisatie van een referendum."

Bracke zegt dat "mensen wel moeten weten dat het organiseren van een referendum iets is wat geld kost". Op vraag van Newsmonkey maakte ze een berekening van de kostprijs van een referendum: tussen de 900.000 en 1 miljoen euro. "Dat is geen politieke boodschap. Ik heb dat zelf niet bekendegmaakt. Maar zo'n organisatie heeft wel heel wat voeten in de aarde."

Het stadsbestuur heeft in december de organisatie van een referendum al financieel voorzien. "Het bedrag is niet voorzien in de begroting. We weten tot op vandaag nog altijd niet of er effectief een referendum komt", zegt Bracke. "Maar als het er komt, dan kan het geld op korte termijn beschikbaar gemaakt worden."

1 miljoen euro

Een referendum organiseren kost ongeveer even veel als de organisatie van verkiezingen. "Dat is destijds gebleken bij de organisatie van het referendum over de belfortparking in 1997", zegt Bracke. "Het kost naar schatting tussen de 900.000 euro en 1 miljoen euro. Daar zitten wel alle kosten in."

Het gaat om personeelskosten voor het tellen van de handtekeningen, voor het tellen van stemmen op de dag van een referendum, voor het drukken van stembiljetten en oproepingsbrieven, voor het installeren van stemhokjes in een tiental stemlokalen, voor vergoedingen voor vrijwilligers die de stembureau's willen bemannen...

"Afficheborden moeten we niet plaatsen. En we hebben geen samenwerking met de rechtbank van eerste aanleg. Voor de rest is de kostprijs vergelijkbaar met die van verkiezingen", zegt Bracke.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio