Mama

“Italiaanse vrouwen zijn dol op kinderen, maar kunnen ze niet betalen”

“Italiaanse vrouwen zijn dol op kinderen, maar kunnen ze niet betalen”

Foto: Shutterstock

Italiaanse vrouwen houden van kinderen, maar ze vervullen hun kinderwens niet omdat de opvoeding te duur is geworden. Het land kampt met het laagste geboortecijfer in 150 jaar. Dat zegt de Nederlandse Italië-correspondent Angelo van Schaik in een interview met NOS.

Uit nieuwe geboortecijfers van de Italiaanse overheid blijkt dat er vorig jaar 474.000 kinderen zijn geboren en dat zijn er 12.000 minder dan in 2015. In totaal zijn er 134.000 meer mensen overleden dan er zijn geboren, het op een na slechtste resultaat ooit. Vrouwen die wel een baby krijgen, zijn bij de eerste bevalling bijna 32 jaar oud.

Slechte economie

Volgens Van Schaik dwarsboomt de slechte economie de plannen van Italiaanse koppels, in het bijzonder de mensen die in het zuiden wonen. “Italiaanse vrouwen staan erom bekend op straat kinderen in de wangetjes te knijpen. Ze zijn in Italië gek op kinderen, maar de angst om zelf een gezin te stichten neemt toe”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat er weinig voorzieningen zijn voor jongens en meisjes en als die er wel zijn, dat ze handenvol geld kosten. Zo is het in het land niet budgetvriendelijk om een kind naar de sportschool te brengen. Daarnaast bestaat er in Italië niets zoals kinderbijslag of studiefinanciering.

De Nederlandse Omroep Stichting voelde enkele vrouwen met Italiaanse roots bij onze noorderburen aan de tand over de situatie en die beamen dat er veel getwijfeld wordt om kinderen op de wereld te zetten. “Niemand van mijn vriendinnen kan op dit moment een baby betalen”, aldus Carolina Carta, die in een reactie aan de televisiezender. Financiële hulp van de ouders biedt volgens haar geen soelaas. “Het is niet het juiste moment voor kinderen.”

Maatregelen

De regering beseft dat er een groot probleem is en lanceerde in 2015 een babybonus. Die houdt in dat koppels met een laag inkomen vandaag maandelijks 160 euro extra krijgen tot hun kind drie jaar is. Een Italiaanse priester geeft dan weer een bonus van 2000 euro aan koppels die een derde kind krijgen. Volgens experts en ervaringsdeskundigen lossen die maatregel de kern van het probleem niet op omdat je met dat bedrag net luiers kan komen. Ze suggereren dat de Italiaanse overheid er goed aan zou doen om kleuteronderwijs betaalbaarder te maken.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees