Bpost compenseert dalende brievenpost met pakjes

Bpost compenseert dalende brievenpost met pakjes

Foto: Photo News

Brussel -

De daling van de brievenpost bij bpost is in het laatste kwartaal van vorig jaar versneld. In vergelijking met een jaar eerder daalde de binnenlandse brievenpost met 6,4 procent. Maar het postbedrijf compenseert dat met een record aan verzonden pakjes, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde financiële resultaten.

Bpost spreekt van “zeer goede resultaten om trots op te zijn”. De omzet steeg met 7,4 procent naar 690,7 miljoen euro in het vierde kwartaal, de ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) klom van 4,4 miljoen euro naar 141,5 miljoen euro.

De brievenpost blijft afnemen, met 6,4 procent in het vierde kwartaal en met 5 procent over het hele jaar 2016. Dat lag binnen de verwachtingen. Het grote verschil in het vierde kwartaal kan te maken hebben met het feit dat de twee weken kerstvakantie in 2015 voor Nieuwjaar vielen. Ook dit jaar verwacht bpost dat we 5 à 6 procent minder brieven zullen versturen.

Er bestaat dus geen twijfel over dat de pakjes de toekomst zullen uitmaken van bpost. Vorig jaar boekte het bedrijf naar eigen zeggen recordresultaten met die pakjes. Het volume van binnenlandse pakjes steeg met 21,7 procent in het vierde kwartaal en 17,1 procent voor het volledige jaar. Die opmars is vooral te danken aan de snel groeiende e-commerce, klinkt het.

CEO Koen Van Gerven is tevreden. Zijn belangrijkste doel bestond erin om het verdwijnen van 27 miljoen euro die zijn bedrijf kreeg van de overheid om kranten en magazines te bedelen, op te vangen. “Dat hebben we verwezenlijkt”, zegt hij. Enkele overnames en samenwerkingen van eind 2016 noemt hij “belangrijke stappen om duurzame rendabele groei te realiseren”.

Bpost stelt zijn aandeelhouders voor om net als de voorbije jaren het dividend lichtjes op te trekken: naar 1,31 euro bruto per aandeel, tegen 1,29 voor boekjaar 2015. De Belgische Staat heeft 51,04 procent van de bpost-aandelen in handen en vangt dus brutodividenden van 133,7 miljoen euro. Eind vorig jaar keerde bpost al 1,06 euro per aandeel uit als interimdividend.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees