Wereldprimeur: expo brengt elf hoogste medailles uit WO I samen

Blikvangers zijn elf Victoria Cross-medailles en een levensgrote 3D-afbeelding van een Duitse U-boot. Foto: mvn, rr

Brugge -

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseert volgend jaar onder de noemer ‘14-18, Slag om de Noordzee’ een unieke maritieme tentoonstelling in het Provinciaal Hof. “Dit wordt iets met wereldklasse, du jamais vu”, belooft de provinciegouverneur.

Een nooit geziene tentoonstelling met unieke stukken over het verloop van de Eerste Wereldoorlog op zee: het moet volgend jaar één van de belangrijkste blikvangers worden in de herdenking van WO I.

Met het initiatief, dat georganiseerd wordt onder de vleugels van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), realiseren provinciegouverneur Carl Decaluwé en mariene archeoloog Tomas Termote een lang gekoesterde droom.

“Deze expo kent zijn voorgaande niet”, zegt de gouverneur. In 2015 bracht hij samen met Termote een boek uitbracht over de raid op Zeebrugge tijdens WO I. “Voor het eerst zal je er uitgebreid unieke stukken kunnen bewonderen die getuigen hoe hard en wreed de strijd op de Noordzee wel is geweest. Daarvoor wordt onder meer samengewerkt met Duitse en Engelse musea, zoals het gerenommeerde Imperial War Museum in Londen. Blikvanger wordt een 28 meter lange Duitse U-boot die in 3D op ware grootte op een wand zal afgebeeld worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees