Politie zoekt vandalen die kermis op Hopmarkt terroriseerden

© if

© lds

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Feestvierders die bomen vernielden, graffiti op eetkramen spoten en verse cement een frietkraam binnen keilden: het ging er tijdens carnaval Aalst zwaar aan toe op de Hopmarkt. De politie zoekt de daders via camerabeelden en kondigt voor volgend jaar strenge controles aan.

Leen De Smedt

“Dit zijn geen carnavalisten, maar gewoon mannen die carnaval kapotmaken.” Hamburgerverkoper Pascal Brewee, in Aalst bekend als ‘den biejnaver’, maakt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en korpschef Jürgen Dhaene meteen duidelijk dat de amokmakers die vernieling zaaiden op de Hopmarkt enkelingen zijn die niets van carnaval afweten. Samen met zijn collega Kim De Coster ging hij gisterochtend op audiëntie met de vraag dringend iets aan de situatie te doen.

“Op een kraam met een ballenbad werd graffiti gespoten”, vertelt Brewee. “Er werden ook eieren tegen gegooid. Bij een van de foorkramers zijn ze bovenop zijn dak gekropen, terwijl hij daar alleen stond te bestellen en dus niet weg kon. Elektriciteitskabels afrukken, gooien met een biervat van vijf liter, ... Je kan het zo gek niet bedenken. Dat vat heb ik afgepakt voor ze mijn ruit ermee konden vernielen. Mijn ruitenwissers waren zondag al afgetrokken en mijn spandoek met reclame werd gestolen. Bomen werden opzettelijk vernield en bij een van de frietkramen hebben ze zelfs verse cement met een truweel binnen gesmeten. Dat zijn mensen die carnaval opzoeken puur met het doel dingen kapot te maken.”

De losse groepen die op de Hopmarkt muziek draaiden, distantiëren zich van de feiten. Er bevonden zich immers vijf- à zeshonderd feestvierders op het plein, van wie het merendeel jongeren. Tijdens de driedaagse zelf werden een paar dronkenlappen door de politie uit bomen gehaald en waren er ook bestuurlijke aanhoudingen op de Hopmarkt.

Camerabeelden onderzocht

De politie onderzoekt nu ook volop de camerabeelden in de hoop tot identificatie te kunnen overgaan. “We moeten hierover een betere controle zien te krijgen”, zegt burgemeester D'Haese. “In de toekomst willen we hier intenser infiltreren en controleren met politieaanwezigheid. Ook moeten we een goede gesprekspartner vinden. Ze moeten de rechten van de mensen die hun boterham daarmee verdienen, respecteren.” Voorts wordt bekeken of de foorkramers hun kraam anders kunnen plaatsen en ze zo beter kunnen beveiligen tegen vandalisme.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio