Vleugje VDB, snuifje Gilbert: nieuwe wereldster Alaphilippe

Een nieuwe Franse wereldster is gisteren geboren bovenop Mont Brouilly. Julian Alaphilippe is zijn naam. Het diamantje van Patrick Lefevere is nog altijd maar 24, maar na een sliert ereplaatsen was het eindelijk raak. Dubbelslag zelfs: ritzege én gele trui.

Julian Alaphilippe is een zondagskind. Eentje dat maar om de zoveel jaar wordt geboren. Hoewel hij maar vierdejaarsprof is, werd hij al twee jaar op rij tweede in de Waalse Pijl, was hij twee jaar geleden ook tweede in Luik-Bastenaken-Luik en pakte hij in Rio in al zijn jeugdige overmoed net naast een olympische medaille. A la Van Avermaet grossierde hij in de ereplaatsen. Tot gisteren in Parijs-Nice, waar hij zijn allereerste tijdrit ooit won, vóór Alberto Contador.

Alaphilippe werd als junior ontdekt door Johan Molly, verzorger van Quick Step Floors. “Ik tipte mijn baas Lefevere om Julian in de jongerenploeg te stoppen. Wat vandaag is gebeurd, verwondert me niet. Al de hele winter spookt deze Parijs-Nice door zijn hoofd.”

Niemand durft te voorspellen waar de limieten van deze Alaphilippe liggen. Charly Mottet, een Franse topper van enkele generaties geleden, zei ons langs de neus weg: “Iedereen zit te wachten tot Romain Bardet of Thibaut Pinot als Tourwinnaar de Franse opvolger wordt van Bernard Hinault. Het zou me niet verbazen als deze Alaphilippe de witte merel is.”

20 jaar na Jalabert

De Tour of California won hij vorig jaar al. In de Dauphiné eindigde hij zesde en in de koninginnenrit van de Tour over de Joux-Plane werd hij tweede. Toch denkt tweevoudig Tourwinnaar Bernard Thévenet dat Alaphilippe als ronderenner eerder het type Laurent Jalabert wordt. “Hij is meer puncher dan klimmer. Eén col kan hij aan, maar drie, vier? Zo'n Ronde van Romandië dus wel, en waarom niet deze Parijs-Nice? Wij wachten in deze koers ook al twintig jaar op een opvolger voor Jaja.”

Alaphilippe, dat is in zijn ongecomplexeerde omgang met mensen en zijn oerstijl ook de jonge, Franse variant van Frank Vandenbroucke. Hij steekt ook veel op van zijn kamergenoot Philippe Gilbert, die alle eendagskoersen won waar hij van droomt. “Ik besef heel goed dat ik nog niet in Nice ben”, zei hij gisteravond. “Tot het allerlaatste moment gaan ze me bestoken. Zelfs Tony Gallopin, die van mij vandaag ook mocht winnen... indien ik het niet was. Met Quick Step Floors namen we van zondag tot op de Mont Brouilly de koers in handen. Samen met de Lotto-Soudal-ploeg van Tony. Eindelijk kochten we er iets voor.”

Corrigeer