Moedig schaap doet er acht dagen over om vierling te baren

Moedig schaap doet er acht dagen over om vierling te baren

Johnny en Marie-Jeanne met Mickey en haar vier kleintjes, die met een tussenstop van acht dagen op de wereld kwamen. Foto: ldn

Mechelen / Hombeek -

Johnny Soli en zijn vrouw Marie-Jeanne houden al van kindsbeen af schapen. Groot was hun verbazing toen Micky, een 9-jarige ooi, beval van een vierling… met een tussenpauze van acht dagen.

Het aantal schapen dat de voorbije vijftig jaar geboren werd in de stallen van Johnny en Marie-Jeanne uit Hombeek (Mechelen) is onmogelijk te tellen. “Ik zat van kindsbeen af in de stiel en leerde het van mijn vader. Vandaag zitten we met 49 lammeren en 37 grote schapen. Een zestal ooien staan op het punt om te bevallen. Een drukke periode”, vertelt Johnny (71).

Hij loodst ons mee naar de schapenstallen. Vooraan staat Micky, een 9-jarige ooi. “Ze heeft ons verbaasd”, zegt Marie-Jeanne. De laatste dag van januari moest Micky bevallen. “Voor de geboorte heb je er nooit een idee van hoeveel lammeren er komen. Je kunt zwangere ooien hebben met een heel dikke buik waar maar één baby uitkomt, of lammeren met een meerling waarbij de buik in verhouding niet zo groot is. Ik was op 31 januari al blij dat er twee lammeren uit haar buik rolden.”

Met de papfles

Na de geboorte verliep het iets minder vlot. “Ik heb er mijn werk mee gehad, want ze konden niet zuigen bij Mickey omdat ze niet voldoende melk had. We hebben de twee zelf de papfles moeten geven. Ook vandaag nog”, lacht Johnny.

Lees meer in Het Nieuwsblad editie Mechelen-Lier van donderdag 9 maart

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees