Beenhouwer wordt beleggingsadviseur en licht bijna 90 mensen op voor in totaal 11 miljoen euro

Beenhouwer wordt beleggingsadviseur en licht bijna 90 mensen op voor in totaal 11 miljoen euro

Foto: BSIP / Reporters

Mechelen -

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is donderdag een zaak van grootschalige fraude en oplichting behandeld. Een voormalige beenhouwer die zichzelf gespecialiseerd had in beleggingen, heeft minstens 88 mensen opgelicht voor een bedrag van ruim 11 miljoen euro.

Naast de beenhouwer staan ook drie mensen terecht die als agent voor hem handelde, één subagent, de ex-partner van de beenhouwer en de twee vennootschappen die bij de zwendel betrokken zijn. Het parket vorderde celstraffen tot 3 jaar en een beroepsverbod tot 7 jaar.

De 37-jarige Dimitri D. heeft samen met drie andere mannen van september 2007 tot maart 2011 een groot aantal mensen opgelicht door hen te laten investeren in een piramidesysteem van valse beleggingen. Op basis van fictieve beleggingsdocumenten werd aan de beleggers een lening met vaste intrestvoet of een belegging op de Forexmarkt met een winst van 60 tot 120 procent beloofd.

Dimitri D. is de hoofdbeklaagde in deze zaak, maar het parket beschuldigt Bert R., Guy B. en Siegfried J. ervan hem geholpen te hebben om het systeem op te zetten en in stand te houden. Na het overlijden van Siegfried J. in 2009 zette zijn weduwe Gerda S. de zwendel verder. Daarnaast staan ook Michele M. en Eddy V. terecht.

Fouad A., de toenmalige partner van Dimitri D., was op de hoogte van de fraude en kreeg zo’n 250.000 euro zwijggeld. Die man gaf donderdag verstek. Ongeveer 88 mensen stelden zich burgerlijke partij. Meester Frank Scheerlinck pleit volgende week donderdag voor beklaagde Dimitri D.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio