Deze jongen moest een taak maken over WOII, maar vond een verloren gewaand Duits oorlogsvliegtuig in de plaats

Omdat Daniel als huiswerk een taak moest maken over de Tweede Wereldoorlog grapte zijn vader dat hij wel een leukere suggestie had. “Je kan natuurlijk ook altijd het neergestorte oorlogsvliegtuig gaan zoeken waar opa het altijd over had”, lachte papa Klaus Kristiansen. En zo gebeurde het, de Deense tiener uit het kleine dorpje Birkelse leverde in plaats van een huistaak, een verloren gewaand oorlogsvliegtuig in.

Aan de haard bij de familie Kristiansen haalden ze vaak spannende herinneringen of oude legendes op. “Mijn grootvader was een echte verhalenverteller”, zei Daniels vader tegen de Deense krant Politiken. “We luisterden allemaal wel, maar ik had nooit gedacht dat er meer kon achter zitten dan alleen maar een wild verhaal. Voor mij was het gewoon een familielegende.”

Eén van de verhalen van zijn opa ging over een oorlogsvliegtuig. “Mijn grootvader vertelde altijd dat “De Duitsers” ooit neergestort waren in een veld hier, vlak bij onze boerderij. In 1944. We geloofden er niets van.” Veertig jaar lang bewerkte Klaus als boer hetzelfde veld, maar hij vond geen enkel bewijs dat er ooit een vliegtuig op was geland, laat staan dat het er was neergestort.

Sceptisch, maar blijkbaar correct

Toen Daniel de opdracht voor zijn huiswerk over de Tweede Wereldoorlog kreeg, lachte zijn vader er dan ook een beetje mee. “Je kan natuurlijk ook altijd het neergestorte oorlogsvliegtuig gaan zoeken waar opa het altijd over had”, zei hij toen. Maar tot zijn verbazing was dat exact wat Daniel deed.

Zijn vader kon er nog wel mee lachen en deed enthousiast mee. Hij keek sceptisch maar glimlachend toe hoe zijn zoon, gewapend met een metaaldetector zijn zoektocht startte. Maar plots begon de detector te piepen. En steeds sneller en meer te piepen. Totdat ze het beseften: hier ligt echt iets.

De twee heren waren zo geschrokken dat ze meteen begonnen te graven. Hoe verder en hoe dieper ze gingen, hoe meer stalen fragmenten ze vonden. Toen ze beseften dat er zelfs nog meer lag, leenden ze een graafmachine van de buurman en konden nog resten uit de grond halen op 5 meter diepte. “Het vliegtuig was in duizend stukjes neergestort. Maar alles zag er nog zo goed uit, je zou nooit verwachten dat het daar al 75 jaar lag.”

Een vliegtuig, machinegeweer en een condoom

Achteraf bleek dat de familie Kristiansen wel degelijk op een wrak van een oorlogsvliegtuig was gestoten, net zoals hun (over)grootvader altijd al had gezegd. Uiteindelijk konden ze de restanten van een Messerschmitt Bf 109 opgraven, een type dat regelmatig gebruikt werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze vonden ook een machinegeweer, delen van een motor, een piloten uniform, menselijke resten, muntjes en een condoom.

Een plaatselijke geschiedenisliefhebber dook in de lokale archieven en kon uiteindelijk concluderen dat er inderdaad op 27 november 1944 een vliegtuigcrash was geweest. Het gevaarte was neergestort in een moeras destijds en was nooit teruggevonden. De menselijke resten die daarbij lagen, zouden mogelijk van de Duitse piloot kunnen zijn, Bruno Krüger.

Wat een huistaak!

En zijn taak? Die moet Daniel nog steeds afmaken. “Maar ik weet wel perfect waarover ik nu moet schrijven”, lacht de veertienjarige tegen TV2Nord. Maar eerst mocht hij maandag nog een extra dagje thuisblijven om te kijken hoe de archeologische teams alles zorgvuldig gingen opgraven.

 

 

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees