Zeven jaar gevorderd voor ex-televisiepresentator die half ton cocaïne wou invoeren via haven van Antwerpen

Zeven jaar gevorderd voor ex-televisiepresentator die half ton cocaïne wou invoeren via haven van Antwerpen

Foto: BELGAIMAGE

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot twaalf jaar gevorderd in drie samenhangende drugsdossiers over de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. De meest in het oog springende beklaagde is de Nederlandse ex-televisiepresentator Frank Masmeijer, die vervolgd wordt voor zijn aandeel in de invoer van 467 kilo cocaïne. De procureur eiste zeven jaar cel en 24.000 euro boete voor de vijftiger. Masmeijer was donderdag niet aanwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.

Spilfiguur in de drie dossiers is Peter S.G., een Portugese Antwerpenaar die in 2012 al veroordeeld werd tot 24 maanden cel voor een cocaïne-uithaling in de haven en voor wie nu tien jaar cel werd gevorderd. Hij bemiddelde bij uithalingen of voerde ze zelf uit en werd veelvuldig gecontacteerd door drugsbendes.

Knoeier van een koerier

Frank Masmeijer, die in de jaren tachtig en negentig onder meer de “Holidayshow” en “Dinges” presenteerde op de Nederlandse televisie, werkte volgens het openbaar ministerie voor een van die bendes en werd in oktober 2014 ingeschakeld om 467 kilo cocaïne, verstopt in een pallet bananen, te gaan ophalen in de haven. Masmeijer vroeg zijn neef mee, die in de haven werkte. Ze reden met een gehuurde bestelwagen van een fruitbedrijf uit Wijnegem naar de kaai, maar kregen het pallet niet mee.

De bende kon het geknoei van Masmeijer niet waarderen en een dag later werd hij in de Carrettestraat in Merksem het ziekenhuis in gemept. Masmeijer probeerde de ware reden van het pak slaag te verbergen door aangifte te doen van een poging tot carjacking, maar de federale politie hield de bende toen al in de gaten en wist hoe de vork in de steel zat. Masmeijer blijft evenwel iedere betrokkenheid bij de invoer ontkennen.

Overboord

In het tweede dossier werden binnenschippers ingeschakeld om met hun boten aan te meren naast zeeschepen. Bemanningsleden van die zeeschepen gooiden vervolgens sporttassen met pakketten cocaïne op het dek van de binnenschepen. Op die manier werden douanecontroles vermeden. Het derde dossier draait rond 10 kilo cocaïne die een bemanningslid van een zeeschip aan twee kompanen van Peter S.G. had overhandigd in de haven.

In de drie dossiers staan in totaal 47 beklaagden terecht, onder wie havenarbeiders en binnenschippers. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen van een tot twaalf jaar en boetes tot 60.000 euro. De advocaat van Masmeijer komt op 10 mei aan het woord. Ook de zittingen van 5 en 12 mei werden voorbehouden voor de pleidooien van de verdediging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees